Nagy-Britannia kilépése az EU-ból komoly érvágást jelent a balkáni országok EU-csatlakozási szándékának, mivel ezen a téren épp a britek voltak a legfőbb támogatóik az EU-tagállamok közül. Másrészt jó időbe telhet, míg az EU magához tér a brit népszavazás utáni sokkból.

 

Az uniós csatlakozás azonban a balkáni országoknak létkérdés: szükségük van az EU gazdasági támogatására és stabilitására. A Brexit miatt azonban meghatározatlan időre kitolódhatnak. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia, akik a kilencvenes években a jugoszláv polgárháborúban egymás ellen harcoltak, eltérő mértékben állnak készen az csatlakozásra.

 

A szerbek ragaszkodnak az eredeti feltételekhez

 

 hirdetes_300x300  

Aleksnadar Vuci szerb miniszterlnök úgy nyilatkozott, hogy ők ragaszkodnának Szerbia 2019-re tervezett uniós felvételéhez, a bosnyák miniszterelnök, Denis Zvidic pedig azt emelte ki, hogy Brexitnek nem szabadna negatívan befolyásolni az integrációs folyamatokat.

 

Nagy-Britannia kilépése azonban megváltoztatta az erőviszonyokat. Több uniós tagállam ugyanis nem lelkesedik a balkáni országok csatlakozásáért, egyáltalán az EU további bővítéséért.

 

Változó erőviszonyok

 

Szerbia úgy látja, hogy mivel a brit népszavazás után elmaradt a csatlakozási tárgyalások következő időpontjának kitűzése, akár évekig is tarthat, mire az EU feleszmél a sokkból, elindítja saját belső reformjait az új helyzet kezelésére. Több ország arra is felhívta a figyelmet, hogy a migrációs válság, a brexit, a görög krízis és az általános adósságválság már így is kiszorította a Balkánt Brüsszel látóköréből.

 

Egyedi eset Macedónia helyzete, akinek mindegy, mikor indulnak meg újra a csatlakozási tárgyalások. Neki ugyanis először rendeznie kell a görögökkel folytatott ország-megnevezési vitáját. Görögország szerint csak a görög tartományt illeti meg a Macedónia elnevezés. A görög internetes portálokon ezért az országot csak mint Volt Jugoszláv Köztársaság Macedóniaként említik (angol betűszóval FYROM).

 

Reuters.com, Napi.hu, Körkép.sk

Nyitókép: russia-insider.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!