Áder János, Magyarország köztársasági elnöke október 2-ra írta ki a népszavazást nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban.

 

A magyar Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közleménye szerint az államfő az alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján – figyelemmel az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatára – döntött az országos népszavazás kitűzésének időpontjáról.
 

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a magyar kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól:

 

 hirdetes_810x300  

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

 

 

Orbán indoklása szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

 

 

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében.

 

 

MTI

Nyitókép: hirek.ma/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!