Vasáenap kiújultak a harcok a dél-szudáni fővárosban. A Riek Machar alelnökhöz hű katonák állítása szerint Salva Kiir elnök erői megtámadták az alelnök rezidenciáját. A hatóságok arra utasították a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

 

A két vezető a 2013-ban kirobbant polgárháború óta harcol egymással, a legutóbbi összetűzésben 272 embert öltek meg, köztük civileket is.

 

Harci helikoptereket is bevethettek

 

 hirdetes_810x300  

Machar rezidenciáját vasárnap kétszer is megtámadták, állítólag harci helikoptereket láttak a helyszínen.

 

Dél-Szudán 2011-ben nyerte el függetlenségét a világ egyik leghosszabb polgárháborúja eredményeként, amit Észak-Szudánnal vívott az egységes Szudánban. Mint a legtöbb válságövezet, az egykori brit gyarmat Dél-Szudán is nagyon gazdag kőolajban. Azonban nem ő, hanem Észak –Szudán rendelkezik az értékesítéshez szükséges infrastruktúrával.

 

A mostani polgárháború, melynek sajnos sok civil áldozata is van, etnikai jellegű. Az ország gazdasága romokban, 11 millió ember küzd alultápláltsággal.

 

A tomboló erőszaknak vált áldozatává a nemrég elhunyt Veronika Terézia Racková szlovák misszionáriusnő is, aki Dél-Szudánban teljesített szolgálatot a Yei városában lévő Bakhita egészségügyi központ igazgatónőjeként. Május 16-án három fegyveres meglőtték, kórházba került, többször megműtötték, de életét nem tudták megmenteni.

 

Körkép.sk Reuters.com

Nyitókép:  dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!