A világ legnagyobb inflációjával és krónikus élelmiszerhiánnyal küzdő Venezuela kormánya a lakosság élelmezése érdekében 12 órára megnyitotta Kolumbiával közös határszakaszát. Rendszerint a határátlépéshez külön hatósági engedélyre van szükség, ezúttal azonban 35 ezer ember lépett be Kolumbiába, hogy bevásároljon.

 

Venezuela az olajár mélyrepülése óta gazdasági válságban van. Az ország bevételeinek legnagyobb része az olajból származik, a hazai élelmiszeripar nem képes ellátni az ország igényeit, az ipar pedig padlóra került a korrupció és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt. Jelenleg az ország lakosságának 80 százaléka nem jut elég élelmiszerhez.

 

Több éhséglázadásra is sor került, amelyeket azonban a rendőrség keményen megtorolt, halálos áldozatok is voltak.

 

 hirdetes_300x300  

A mostani határnyitással kapcsolatban arról egyelőre nem érkezett hír, hányan nem tértek haza – ennek ugyanis reális esélye van: legutóbb 500 venezuelai próbált meg átszökni a határon Kolumbiába.

 

Forrás: HNonline.sk
Forrás: HNonline.sk

 

Alapvető árucikkekért ostromolták meg az üzleteket

 

A Venezuelában abszolút hiánycikként számon tartott toalettpapírt, olajat, lisztet, cukrot, rizst  vásároltak a legnagyobb tételben a határátlépők. Egyesek azért kezdtek el zúgolódni, mert Venezuelában gyártott termékeket találtak, miközben otthon nincs elég élelmiszer.

 

A venezuelai termékek csaknem 40 százaléka nem a hazai piacon kerül értékesítésre, hanem Kolumbiában, ahol jóval nagyobb haszonkulccsal tudják eladni a kereskedők.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Éhséglázadások Venezuelában

 

Ujjlenyomataikkal követelik Maduro távozását a venezuelaiak

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!