Tíz a 12 ENSZ-főtitkár-jelölt közül élő tévéműsorban vitázott, amire a z ENSZ történetében még nem került sor. Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter lemaradt róla.

 

A televíziós vitát a választás átláthatósága érdekében szervezték meg, de a kiválasztási folyamatra nem fog hatást gyakorolni. A cél az volt, hogy a 193 országból álló ENSZ Közgyűlése „fellebbentse a fátylat” a főtitkár-választás folyamatáról.

 

A jelöltek két öt fős csoportban ültek a kamerák elé, a vitát az egész világon közvetítették és megtekinthető volt az ENSZ hivatalos honlapján is.

 

 hirdetes_810x300  

A vita során olyan közönség által felvetett témákat is nekiszegeztek a jelölteknek, mint az éghajlatváltozás, a szíriai polgárháború, a dél-szudáni (kiújult) polgárháború, vagy a Nemzetközi Döntőbíróság (ami Kína és a Dél-kínai tenger körüli feszültség kapcsán is aktuális kérdés volt).

 

Bármilyen jól is szerepeltek a jelöltek, a tévés vita nem sokban járul hozzá esélyeikhez. A 15 tagú Biztonsági Tanács jövő héten nem hivatalos titkos szavazást tart, ami alapján javaslatot tesz a közgyűlésnek a főtitkár személyére. A közgyűlés ezután dönt, de még ekkor sem biztos a választás eredménye, mert a Biztonsági Tanács öt állnadó tagja – Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína – megvétózhatja a Közgyűlés választását.

 

A választás során nagy a nemzetközi nyomás, hogy női főtitkár kerüljön a leköszönő dél-koreai Banki-mun helyére, ami azonban a vártánál kevésbé szűkíti az esélyesek körét a jelöltek fel ugyanis nő.

 

Jelen körülmények között Miroslav Lajčák esélye a főtitkári poszt elnyerésére megkérdőjelezhető, főleg,hogy korábban az ENSZ BT egyik állandó tagja, Nagy-Britannia élesen kritizálta a kelet-közép-európai jelöltek szakmai hozzáértését.

 

News.com.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!