Elképesztő mennyiségű összeesküvés-elméletet hívott életre Amerikában Alexander Potejev, egykori KGB-s titkos ügynök eltűnése, aki 2010-ben fordított hátat Oroszországnak, és értékes információkkal a kezében átpártol az USA kémelhárításához. Közreműködésének hála 10 orosz titkosügynök kilétére derült fény – köztük volt a szexi Anna Chapman is, akit orosz Mata Harinak is neveztek.

 

Potejevet Oroszországban hazaárulás és dezertálás miatt ítélték el, és állítólag a szintén volt KGB-s orosz elnök, Vlagyimir Putyin olyannyira neheztel rá, hogy sosem mondja ki a nevét: csak mint marhát, disznót vagy hazaárulót emlegeti.

 

Az amerikai hírügynökségek először halálhírét keltették Potejevnek, majd megkérdőjelezték saját információikat. Azóta számtalan elmélet került napvilágra a történelem során legtöbb orosz kémet lebuktató titkosügynök sorsáról. Jelenleg eltűntként kezelik – ami azt jelenti, hogy kikerült az amerikai hatóságok látóköréből.

 

 hirdetes_810x300  
kem-csoportkep-d000116B81c170d5a8ec1
A KGB egyik különleges egységének csoportképe. Balról a harmdik Potejev. Forrás: 168ora.hu

 

A KGB nem felejt…

 

A legvalószínűbb forgatókönyv még mindig az, hogy mindennapi teendői vagy menekülés közben megölték. Az orosz hírszerzés ugyanis nem felejt, ettől függetlenül Potejev likvidálása (ha valóban megtörtént) inkább demonstráció, a többi dezertőrnek szánt üzenet volt, és nem a cél.

 

Hasonlóan statuált példát (vélhetően) az orosz hírszerzés Alexander Litvinyenko-val, akit polóniummal mérgeztek meg. A testét ért radioaktív sugárzás olyan erős volt, hogy néhány nap alatt szörnyű fájdalmak közepette halt meg.

 

De nem csak Litvinyenkot érte utol gyanús körülmények között a vég. Jevgenyij Toporovot ismeretlenek agyonverték, miközben Kanadába akart menekülni, Szergej Tretyjakovot pedig a torkán megakadt nagyobb falat hús ölte meg még az USA területén. A többiek halálos autóbalesetet szenvedtek…

 

radioactive_nationalpost_com
Alexander Litvinyenko a mérgezés előtt és után. Litvinyenkot Nagy-Britanniában mérgezték polóniummal. Néhány hónapja az ügyet vizsgáló brit nyomozók megállapították, hogy Putyin adta ki a parancsot Litvinyenko likvidálására. Forrás: nationalpost.com

 

Négyet a tízért

 

Miután Potejev információi alapján az amerikai kémelhárítás 10 orosz titkosügynököt tartóztatott le, köztük Anna Chapmant, Oroszország alkut ajánlott az USA-nak,  miszerint a négy, kémkedésért letartóztatott amerikaiért cserébe kérné vissza 10 ügynökét. A csere megtörtént még 2010 júliusában.

 

Csak a csere után deült fény egy sor botrányos részletre az üggyel kapcsolatban. Például, hogy Potejev hamis útlevéllel utazott a tengerentúlra éppen abban az időben, mikor Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök Washingtonban tartózkodott. Ez 2010 áprilisa volt, tehát a tíz kém letartóztatása előtt.

 

anna-chapman-russia-2011_nydailynews_com
A 10 orosz kém közül a legismertebb Anna Chapman volt, akit az orosz Mata Hariként emlegettek. Forrás: nydailynews.com

 

A tény, hogy ezt meg tudta tenni, fontos információkkal a birtokában,az amerikai kémelhárítás hatékonyságát kérdőjelezte meg.

 

Az orosz kémhálózatról szóló információkat Potejev még oroszországi tartózkodása idején adhatta át az amerikaiaknak, akik csak akkor tartóztatták le a kémeket, mikor Potejev már (vélt) biztonságban, amerikai földön volt.

 

APTOPIX_US_Russia_S_554977c_politiken_dk
A 10 lefülelt orosz kém. Forrás: politiken.dk

 

10 ügynöknél többet vesztett Oroszország

 

2011 júniusában az orosz haditörvényszék távollétében elítélte Potejevet hazaárulásért és dezertálásért, amiért 25 év börtönt és egy évi fizetésének megfelelő pénzbírságot szabott ki.

 

Oroszország, és Putyin dühe mérhetetlen volt, mivel nem csak 10 ügynöküket leplezte le a Nyugathoz átálló orosz kém, hiszen az USA fontos ismerteket szerzett az titkos információk továbbításának módjáról, és a hálózat finanszírozásának hátteréről. Így anyagilag megbéníthatták vagy épp hamis adatokkal (dezinformáció) félrevezethették az oroszokat.

 

Alexander-Potejev_topky_sk
Alexandr Potejev a tanúk padján. Nagyobb kárt okozott az orosz hírszerzésnek, mint előtte bárki. Forrás: Topky.sk

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: nydailynews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!