Női miniszterelnök vezetheti ki Nagy-Britanniát az EU-ból. A 2019-es EP-választásokon brit jelöltek már valószínűleg nem indulnak. De milyen hatása lesz a brexitnek Szlovákiára és az Egyesült Királyságra nézve? Az MKP korábbi elnökét, a második Dzurinda kormány külügyi államtitkárát, Berényi Józsefet kérdeztük.

 

Nagy-Britanniának új miniszterelnöke van Theresa May személyében. Miért épp ő lett a konzervatív párt kiválasztottja?

 

David Cameron lemondása után Boris Johnsont, a konzervatívok legaktívabb brexit-arcát a párt nem fogadta el. Több név felmerülése után két hölgy maradt mindössze játékban, akik közül az egyik Andrea Leadsom nagyon szerencsétlen megjegyzést tett Theresa May gyermektelen házasságára vonatkozóan. Ezzel diszkvalifikálta önmagát, és May egyedüli jelöltként kapta meg a konzervatív párton belül a biztos többséget.

 

 hirdetes_810x300  

Mit kell tudni Thereza May-ről, mi várható tőle?

 

Hat évig volt a Cameron kormány belügyminisztere, ez nem kis teljesítmény. Munkáját megingások, nagyobb botrányok elkerülték. A közvélemény szürke, jellegtelen politikusként tartotta őt számon. Ugyanakkor a brexit-témában megjelent bohócpolitikusok, mint Farage, Johnson, de részben Jeremy Corbyn megjelenése után a britek, úgy tűnik, épp egy ilyen nyugodt, kiegyensúlyozott személy vezetését kívánják.

 

Emellett, úgy néz ki, Boris Johnsonból külügyminiszter lesz. Mi ennek a váratlan fordulatnak az üzenete?

 

Szerintem az, hogy a brexit megvalósul, a kormány végrehajtja a népakaratot, annak ellenére, hogy az új miniszterelnök asszony nem támogatta Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

 

Milyen kilépési forgatókönyv várható az új brit kormány részéről?

 

David Cameron leköszönő beszédében azt mondta, Nagy-Britanniának meg kell őriznie nyitott kereskedelmi kapcsolatait az EU-val, és részesének kellene maradnia a közös európai külpolitikának is. Nem beszél tehát a szabad munkaerő-áramlásról. Természetesen a kilépés körülményeit nemcsak Nagy-Britannia határozza majd meg, hanem az uniós szervek és a többi tagország vezetői is.

 

Milyen határidőn belül valósulhat meg a brexit?

 

Az eddigi nyilatkozatokból az derül ki, hogy a britek nem fogják elsietni a kilépésekről szóló tárgyalások megkezdését. A kilépés időpontja valószínűleg 2019. január 1-je lehet. Ez azt jelenti, hogy a 2019-ben esedékes európai parlamenti választásokon brit jelöltek már nem indulnak.

 

Milyen hatása lesz Szlovákiára nézve a brexitnek?

 

A kilépés folyamata és megvalósulása több negatív jelenséget is hordoz magában. Csak néhányat említenék. A brit jelenlét a kiszámíthatóságot, a szabályok betartását és egy erős gazdasági hátteret is jelentett az EU-nak. Kiválásukkal mindez gyöngül. Nagy-Britannia befizető ország volt az EU költségvetésébe, ezzel szemben Szlovákia részesedő tagállam.

 

berenyi2
Berényi József. Kép: Új Szó

 

A britek kiválásával vélhetően kevesebb forráshoz jut Szlovákia is. Ma Nagy-Britanniában mintegy 150 ezer ember dolgozik Szlovákiából. Mivel a kilépést jelentős mértékben a kelet-európai munkavállalók nagy létszáma miatt támogatták, ezért nagy kérdés, mi lesz velük a jövőben. Ezért is mondtam korábban, hogy David Cameron nem említette célként a szabad munkaerő-áramlás megtartását az EU-val folytatott kilépési tárgyalások során. Azt már most biztosan elmondhatjuk, hogy új munkavállalók befogadása szempontjából Nagy-Britannia zárni fog.

 

Milyen hatással lesz a brexit magára az Egyesült Királyságra?

 

Egyetértek azon elemzésekkel, melyek szerint Nagy-Britannia a második világháború óta talán a legbonyolultabb helyzetbe került. A brexitről szóló népszavazás élesen szembeállította egymással az EU-tagságot elfogadók és az azt elutasítók táborát, a londoniakat és a vidékieket, a gazdagokat és a szegényebbeket, az angolokat és a skótokat, és folytathatnám.

 

Ha Theresa May-nek sikerül a kilépési tárgyalásokat két éven belül általános megnyugvással lezárnia, és kibékítenie a felsorolt ellentéteket, bizonyára történelmi személyiségként vonul be a tankönyvekbe. De a feladatot felfoghatjuk akár mission impossible-nek is. Magyarán Nagy-Britannia nem tudja területi egységét megőrizve végrehajtani az EU-ból való kilépést, és nem sikerül feloldania a többi belső ellentétet sem. De ne fessük az ördögöt a falra, bízzunk a britek tudásában és hagyományaiban, melyek feltételezhetik az optimistább jövőképet.

 

Körkép.sk/nyk.

 

Nyitókép: tes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!