A közösségi médiára felkerült egy videó, amin tisztán látszik, hogyan tették ártalmatlanná a nizzai merénylőt a rendőrök. A felvételen látható az civil polgár is, aki életét kockáztatva felkapaszkodott a teherautóra, és megállította azt. Ha nem teszi, akkor az áldozatok száma jóval magasabb is lehetett volna.

 

A felvétel tanúsága szerint a civil férfi épségben elmenekült a teherautó közeléből, mikor a merénylő lőni kezdett, a rendőrség pedig viszonozta a tüzet. Az elkövető a tűzpárbajban meghalt.

 

 

  hirdetes_300x300   

Egyelőre sem az Iszlám Állam, sem az al-Kaida nem vállalta a merényletért a felelősséget, de a módszer mindkét terrorista szervezet arzenáljában megjelent már. Az IÁ korábban is arra szólította fel követőit, hogy autóikkal gázoljanak át a „hitetlenek tömegén”.

 

A merénylet egyedüli elkövetője Mohamed Lahouaiej-Bouhlel volt. Ez újabb kihívást állít a hatóságok elé: a magányos farkasokat, a egyszemélyes sejtekben működő potenciális elkövetőket sokkal nehezebb elkapni támadásaikat pedig megelőzni. A szakértő szavait támasztja alá, hogy a rendőrség átkutatta Bouhlel lakását, de semmilyen bizonyítékot nem talált, ami alátámasztaná a radikális iszlámhoz, az IÁ-hoz vagy az al-Kaidához való kötödését.

 

A legutolsó sajtóértesülések szerint a merénylőt útban a támadás helyszínére a hatóságok megállították és igazoltatták. Azt mondta a rendőröknek, hogy fagylaltárus.

 

A támadásnak 84 halálos áldozata van, de további 50 sérült állapota életveszélyes. A nizzai kórházakban összesen 188 sérültet ápolnak. Szlovákiai áldozatról egyelőre nincs hír, nem megerősített források szerint egy cseh állampolgár meghalt a merényletben.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk, Politico.eu

Nyitókép: Heavy.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!