Péntek éjjel a hadsereg erői megpróbálták megdönteni Erdogan török elnök uralmát. Az eddigi hírek szerint a feltehetően az Amerikában élő Fethullah Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatához tartozó katonáknak nem sikerült megdönteni Erdogan hatalmát. A felkelést a heves ankarai harcokban reggelre leverték, 1563 katonát, köztük 5 tábornokot elfogtak.

 

Legalább 190 ember meghalt szombatra virradóra Törökországban a katonai puccskísérlet idején, sokan közülük civilek – közölte egy török illetékes. Az USA, az EU és a világ vezető hatalmai Edogan támogatásáról biztosítottak.

 

A kormányhoz hű török erők eddig 1563 embert vettek őrizetbe, többségük katona. Korábban hírek szerint legalább 1500-an megsebesültek. Nógrádi György biztonságpoliitkai szakértő szerint a török hadsereg kis része vett részt a puccskísérletben, mely két városra, Ankarára és Isztambulra öszpontosult.

 

 hirdetes_400x285  

A hadsereg Erdoganhoz hű egységei, rendőrök és Erdogan hívei léptek fel a puccsisták ellen

 

Recep Tayyip Erdogan államfő követői megtámadtak puccsista katonákat Isztambulban, a Boszporusz fölött átívelő egyik hídon szombat reggel. A Reuters arról számolt be, hogy a puccsistákat körbevették és azelőtt támadták meg, hogy a rendőrök közbe tudtak volna avatkozni.

 

Az Al-Dzsazíra pánarab hírtévé a honlapján korábban azt közölte, hogy az isztambuli Boszporusz-hídon 50 puccsista katona adta meg magát.

 

t3
Kép: vs.hu

 

A török elnökség szombat reggeli bejelentése szerint a hadsereg F-16-os vadászgépei csapásokat mértek a puccsisták tankjaira az elnöki palota körül Ankarában. Lelőtték a lázadók egy helikopterét is a Turksat televíziós cég fölött.
Egy elnökségi forrás arról is tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy ügyvivő vezérkari főnököt neveztek ki Umit Dundar személyében. Az eddigi vezérkari főnököt a pénteki puccskísérlet kezdetén feltehetően túszul ejtették, és sorsa azóta ismeretlen.

 

Már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát – közölte egy vezető török tisztviselő szombat reggel, hozzátéve, hogy a „kis lázadó csoportok” még ellenállnak.

 

Arról is tájékoztatott, hogy a lázadók kezén vannak helikopterek, ugyanakkor vadászgépeik nincsenek.

 

Erdogan megtisztítja a hadsereget a puccsistáktól

 

A török hadsereg sok tisztjét őrizetbe veszik, a letartóztatások magasabb szinteket is elérnek majd – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szombat hajnalban, a hadsereg egy részének puccskísérletét követően az isztambuli repülőtéren, és fogadkozott, hogy végigviszi a hadsereg megtisztítását.

 

Erdogan azt hangoztatta, hogy egyes katonatisztek parancsokat fogadnak el Pennsylvaniából. Ebben az amerikai szövetségi tagállamban él Fethullah Gülen török hittudós, aki korábban Erdogan szövetségese volt, de mára fő ellenségévé vált.

 

Erdogan hívei az utcán védték meg a rendszert

 

Az államfő leszögezte, hogy az ankarai kormány működik, s azt állította, milliók vonultak az utcára Törökországban a puccskísérlet elleni tiltakozásul.

 

t2
Kép: vs.hu

 

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint szombat reggelig 754 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltották a belügyminiszter utasítására.
Ezzel egy időben a Béke otthon elnevezésű mozgalom, amely állítólag a hadsereg puccsbarát tagjait tömöríti, egy közleményben azt írta, hogy erőik eltökélten harcolnak. A szervezet egyben arra szólította fel a lakosságot, hogy biztonságuk megőrzése végett maradjon otthon.

 

Péntek esti puccs

 

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat „a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében.”

 

Ankarában heves harcok törtek ki, a puccsisták több kormányzati épületet megostromoltak. A hadsereg behatolt az állami tévé épületébe Ankarában, és lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot. Mindkét isztambuli hidat lezárták.

 

A puccsisták kijárási tilalmat és katonai igazgatást vezettek be, az ankarai főparancsnokságon pedig túszokat is ejtettek.

 

 

Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.
Az orosz RIA Novosztyi szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

 

Recep Tayyip Erdogan államfő végig biztonságban volt. Az elnök szerint ez csak egy kisebbség felkelése, és az államcsíny sikertelen. Az elnök felszólította a híveit, hogy menjenek az utcákra, és védjék meg a demokráciát.
Erdogan a CNN török adásában beszélt, a tévé munkatársai mobiltelefonon érték el. Közölte, hogy félbeszakította az üdülését, és elindult a fővárosba.

 

t1
Kép: vs.hu

 

Az Erdogan első számú ellenfelének tartott Fethullah Gülen emigrációban élő hitszónokhoz hű katonák hajtották végre a puccskísérletet – közölte a török igazságügyi miniszter.

 

Erdogan pedig azzal vádolja a Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatát, hogy beszivárog a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, és „párhuzamos államot” épít ki a hivatalos állami vezetés megdöntésére. Gülen környezetében a feltételezést nagyon felelőtlennek nevezték. Aggódnak az emberek biztonságáért Törökországban, és Gülen hitszónok elítél mindennemű katonai beavatkozást a belpolitikába.

 

Így adták meg maguakt a puccssiták a Boszporusz-hídon:

 

Turkish soldiers surrender on bridge

Video shows Turkey military personnel surrendering on the Bosphorus Bridge following an attempted coup. Live updates: http://cnn.it/29XfsZI

Gepostet von CNN am Freitag, 15. Juli 2016

 

vs.hu, MTI, ČTK, SME

 

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!