Az Európai Unió Nagy-Britannia kiválásának ügyével foglalkozó megbízottja, David Davis vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az EU állampolgárainak egy jó része nem maradhat Nagy-Britanniában, ha az ténylegesen kilép az EU-ból.

 

Egyúttal azonban elutasította azokat a becsléseket, hogy 3 millió embernek kell majd elhagynia az Egyesült Királyságot a Brexit miatt, de hozzátette, hogy ha a tényleges kilépés előtt jelentősen megnő az országba belépni akaró vendégmunkások vagy migránsok száma, a brit kormány intézkedni fog a bevándorláshullám megakadályozása érdekében.

 

Theresa May újdonsült brit miniszterelnököt sokan azért kritizálják európai oldalról, mert nem ad biztosítékot arra vonatkozóan, hogy az uniós állampolgárokat nem utasítják ki Nagy-Britanniából. May azzal védekezik, hogy mindaddig nem tehet semmit, míg hasonló biztosítékkal nem szolgálnak az Unió tagállamai is.

 

 hirdetes_400x285  

Davis azt is kiemelte, hogy bár az európai vezetők csak az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogainak megtartása esetén ad hozzáférést a briteknek az európai közös piachoz, valószínű, hogy ez utóbbi jogot a britek mindenképp megkapják. „Még csak most kezdenek kialakulni a tárgyalási pozíciók”, mondta a biztos.

 

eTrend.sk

Nyitókép: vox.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!