Edward Luttwak geopolitikai elemző szerint a törökországi puccskísérlet kitervelői a sikerhez szükséges mindkét alapszabályt megszegték.

 

A kettes számú szabály szerint minden, a kormányerőkhöz hűséges katonai egységet, vadászgépektől a tankokig, távol kell tartani a puccs helyszínétől, vagy legalábbis korlátozni kell mozgásukat (épp emiatt van például a szaúdi haderő olyan távol elhelyezve a fővárostól.).

 

A puccsisták nem tudták biztosítani, hogy a hadsereg kormányhoz hű, vagy legalábbis ingatagabb része ne tudjon közbeavatkozni. Ha ezt mégis sikerült volna elérniük, akkor a hadsereg bizonytalankodó része az ő oldalukra állhatott volna, nem pedig a kormány mellé.

 

  hirdetes_300x300   

De az is lehet – mondja a szakértő –, hogy a kettes számú szabály nem is volt lényeges , mert az erőszakos hatalomátvétel kitervelői elmulasztották betartani az egyes számú szabályt is: a politikai vezetés elfogását – vagy legalábbis megölését –, mielőtt még bármit tesznek.

 

Az elemző kissé ironikusnak tartja azt is, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő épp Musztafa Kemal Atatürk, a modern szekuláris Törökország megalapítójának portréja alatt intézett beszédet a néphez, mivel amint hatalomra került, Erdogan elsődleges célja az volt, hogy a szekuláris berendezkedést iszlám köztársaságra cserélje: a világi iskolák bezárásával valamint diákjaik iszlamista iskolákba kényszerítésével, az alkohol fokozatos betiltásával és mecsetek túlbuzgó építésével.

 

Ráadásul a puccsal szemben utcára vonult tömeg hovatartozása is elég egyértelmű volt: csak férfiak voltak az utcákon és hiányoztak közülük a világi lakosok (a szakállas férfiak túlnyomó részarányából ítélve). Ráadásul nem nemzeti, hanem iszlamista rigmusokat kiabáltak a tüntetéseken („Allahu Akbar”) – mondja a szakértő.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!