A nizzai terrortámadást követően az olasz rendőrség eltorlaszolta két páncélozott járművel a római Szent Péter térre vezető sugárutat, és a hatóságok a forgalmasabb római bevásárlóutcák forgalommentes lezárását tervezik – írta a Corriere della Sera olasz napilap vasárnap.

 

Az Angyalvár és a Szent Péter tér közötti széles sugárutat hétvégén teljesen lezárták a gépkocsi forgalom előtt. A via della Conciliazione nevű sugárút elején mozdítható kordonokat állítottak fel. A Szent Péter tér felé haladó hívők és turisták (ahogyan ez már biztonsági okokból eddig is sokszor megtörtént az utóbbi években) ezek között belépve juthattak előre.

 

vatikán-4_vialgutazomagazin_hu
Lezárták a a gépkocsiforgalom elől a Szent Péter teret az Angyalvárral összekötő sugárutat. Forrás: Vilagutazomagazin.hu

 

Egyenkénti rendőrségi ellenőrzést egyelőre csak egyházi tömegesemények alkalmával tartanak, amikor a biztonsági kapuknál a belépők táskáit, hátizsákjait is átvizsgálják. A Szent Péter térre belépőket azonban – a tér oszlopcsarnokában felállított – fémdetektorokkal is ellenőrzik.

 hirdetes_810x300  

 

Újdonságnak számít, hogy a rendőrség és a csendőrség páncélozott járművei szombaton a sugárút közepén keresztben leparkolva teljesen eltorlaszolták az utat a járművek elől, nehogy utánozni lehessen a nizzai kamionos támadást. Ferenc pápa vasárnapi beszéde alkalmával egy páncélozott hatósági jármű maradt az úton, miközben egy másik a szintén a Vatikán felé haladó párhuzamos utcában vesztegelt. A hatóságok még nem közölték, hogy hétfőtől újra megnyitják-e az utat az autósforgalom előtt, vagy a sugárút egy ideig gyalogosövezet marad.

 

A Szent Péter bazilika és a Vatikán körzetében a december 8-án kezdődött szentév elejétől kiemelt a biztonsági készültség, amely a szentév november 20-i lezárásáig érvényes. „Vagy még utána is” – jelentette ki Franco Gabrieli olasz országos rendőrkapitány az MTI-nek még tavaly decemberben.     A szentév legnagyobb tömegeseménye szeptember 4-én lesz, amikor a Szent Péter téren Ferenc pápa szentté avatja Teréz anyát. A szentté avatási misére politikusokat és zarándokokat várnak az egész világból.

 

A Corriere della Sera értesülései szerint a fokozott veszélyhelyzetben az olasz belügyminisztérium a római belváros leglátogatottabb utcáinak, közöttük a gyalogosokkal teli bevásárlóutcák, a via del Corso és a via Cola di Rienzo teljes gyalogosövezetté való átalakítását tervezi, autóbombáktól és a gázolásos merényletektől tartva.

 

MTI

Nyitókép: USAToday.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!