Egykori tengerészgyalogos volt az a fegyveres, aki az amerikai Louisiana államban, Baton Rouge  városában 8 rendőrt lelőtt, akik közül hárman meghaltak. A 29 éves Eugene Gavin Long őrmester Kansas City (Missouri állam) élt és korábban Irakban szolgált. A hatóságok szerint nem volt bűnügyi múltja.

 

Egyelőre nem teljesen világos, hogy Long őrmester miképp került Baton Rouge-ba. Sajtóértesülések szerint Long is meghalt a tegnapi lövöldözésben. Épp aznap töltötte be 29. életévét.

 

Baton Rouge-ban egyébként pattanásig feszült helyzet a fekete lakosság és a rendőrség között, mióta igazoltatás közben a rendőrök tisztázatlan körülmények között lelőttek egy fekete férfit július 5-én.

 

 hirdetes_810x300  
_90428641_mediaitem90428639_newsoneplace_com
A képen Eugene GAvin Long őrmester, aki 56 évig szolgált az amerikai hadsereg haditengerészeténél. A kép abból a videóból származik, amin Long kijelentette, hogy szimpatizál a dallasi rendőrgyilkossal. Forrás: Reuters.com

 

Long weboldala és közösségi oldala alapján gyakran látogatta az afroamerikaiak elleni rendőri túlkapásokról szóló videókat, és arra is van utalás, hogy részt vett a rendőri erőszak elleni dallasi tüntetéseken, ahol július 7-én egy szintén veterán katona 11 rendőrt lőtt le, akik közül 5 meghalt.

 

Az egyik Youtube-ra feltöltöltött, általa készített feltételen a dallasi rendőrgyilkost dicsérte, tettét pedig úgy kommentálta: „Ez igazságszolgáltatás”. Egy hasonló videóban, amit a dallasi rendőrgyilkosságok másnapján töltött fel a világhálóra úgy beszélt magáról, mint egykori keresztényről, az Iszlám Nemzet volt tagjáról, aki ma már egyetlen csoporthoz sem tartozik.

 

Long a közösségi oldalakon azt is hangoztatta, hogy az afroamerikaiakat elnyomják, és nem érti, miért magasztalják az elnyomóik ellen harcoló fehér amerikai forradalmárokat, míg az afroamerikai forradalmárokat nem.

 

Long 2005 és 2010 között szolgált a haditengerészetnél,  szépen ívelő pályája volt, majd végül leszerelt. Ennek körülményeivel kapcsolatban az amerikai hadsereg egyelőre nem bocsátkozott részletekbe.

 

Reuters.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!