Az egyezmény szerint az Európai Uniónak mintegy három milliárd eurós támogatást kellett volna nyújtania Ankarának, a török elnök szerint azonban az összegből eddig mindössze kétmillió eurót kaptak meg.

 

Az  Unió Erdogan szerint nem tartja be az egyezménynek azt a részét, mely szerint az Európába érkező bevándorlókat meg kell fékezni. Felszólította továbbá az EU-t, hogy a vízummal kapcsolatos kötelességeket a török állampolgárok számára szüntesse meg.

 

Erdogan Oroszországba látogat
A török elnök augusztus 9-én Szentpétervárra látogat, hogy az orosz államfővel, Putyinnal tárgyaljon – közölte a török miniszterelnök-helyettes.

 

 hirdetes_300x300  

Ez lesz az első találkozó a két vezető között azóta, hogy tavaly november 24-én mélypontra jutott a két ország viszonya. A török-szíriai határon egy török vadászgép lelőtt egy orosz bombázó repülőgépet, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök a terroristák cinkosai által elkövetett “hátbatámadásnak” nevezett. Moszkva ezt követően gazdasági megtorló intézkedéseket vezetett be Ankara ellen.

 

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte. Ennek első részét Erdogan a Putyinhoz intézett júliusi levelében teljesítette. A törökországi puccskísérletet követően Putyin telefonon beszélt Erdogannal, amelynek során kifejezte reményét, hogy Törökországban gyorsan helyreáll a stabilitás, egyben kérte a török vezetőt, szavatolja az orosz turisták biztonságát.

 

Forrás: teraz.sk/hirado.hu

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!