A kancellár szerint a würzburgi és az ansbachi támadás az eddigi adatok szerint iszlamista terror volt, amelyet Németországba menekültként érkezett emberek követtek el. A hatóságok mindent megtesznek a “megrázó és elszomorító” bűncselekmények feltárásáért – tette hozzá.

 

Merkel megjegyezte azt is, hogy a terror elleni harcba bevonják a hadsereget is. Egyúttal kritizálta azt is, hogy a múlt heti támadásokat bevándorlók követték el. Szerinte ez szégyen Németországra és azokra a menekültekre nézve is, akik a háború és az erőszak elől keresnek menedéket.

 

A kancellár kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő a hatóságok előzetes adatai szerint iszlamista hátterű würzburgi és ansbachi terrortámadásra reagálva.

 

 hirdetes_400x285  

Merkel rendkívüli tájékoztatóján rámutatott, hogy a két merényletet olyan emberek követték el, akikre a támadásig nem figyeltek fel a biztonsági szervek. Megismételte, hogy Németország megbirkózik a menekültválsággal és az iszlám terrorral is.

 

 

A kancellár hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja a belső határokon tavaly szeptember 15-én ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, és elmondta: az Európai Bizottság (EB) az év végén vizsgálja majd, hogy megfelelő-e az uniós külső határok védelme a belső határellenőrzés megszüntetéséhez.

 

Kiemelte: az EB és a német kormány felfogása szerint nem lehet megtagadni a belépést a menedéket kereső emberektől, viszont az elutasítás eszköze helyett ott van a dublini eljárás – a menedékjogi kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására -, és a német kormány “ismét sokkal erőteljesebben” él ezzel a lehetőséggel.

 

forrás: hnonline.sk, hirado.hu
kép: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!