Két héttel kinevezése után, Theresa May, Nagy-Britannia miniszterelnöke Szlovákiába látogatott, hogy Robert Fico kormányfővel tárgyaljon az Egyesült Királyságban dolgozó 90 ezer szlovák állampolgárról, illetve a britek és az EU-27 közötti jövőbeli kapcsolatról.

 

May egyértelművé tette, hogy Nagy-Britannia kormánya a szigetországba történő beutazás szigorítását tervezi – vagyis korlátozni fogja a munkaerő szabad áramlását.

 

„A szabad mozgás kérdéséről sokat hallhattunk a népszavazás során. A választók kifejezték, hogy nem akarják, hogy a [munkaerőre vonatkozó] szabad mozgás tovább folytatódjon. Bizonyos ellenőrzést követelnek”

mondta May.

 

 hirdetes_300x300  

Maradhattok, ha maradhatunk…

 

Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a hír, hogy Nagy-Britannia olyan egyezséget akar kötni az Európai Unióval, miszerint 7 évre korlátozhatja a vendégmunkások számát, cserébe továbbra is befizeti az EU közös kasszájába az eddig tőle megszokott összeget. A korlátozás egyébként csak az újonnan bevándorolni akaró uniós polgárokra lenne érvényes. „Tudjuk, hogy Nagy-Britanniában szlovákiaiak tízezrei élnek. Várhatóan meg tudjuk védeni jogaikat”, mondta May.

 

Kijelentette ugyanakkor, hogy az Unió tagállamaiban élő brit állampolgárok jogait hasonlóképp szeretné biztosítottnak látni.  „Ebben a témában fontos a kölcsönösség elve”, jelentette ki a brit kormányfő. Szlovákiában közel 4000 brit állampolgár tartózkodik életvitelszerűen.

 

A britek óvatosan kezelik a munkaerő szabad áramlásának kérdését, ugyanis alapvető érdekük, hogy az uniós közös piac részei maradhassanak. A korlátozás elsősorban belpolitikai kérdés: a népszavazás óta kiéleződött a viszony a brit lakosság és a közép-kelet-európai vendégmunkások között. Ez utóbbiak elleni bűncselekmények száma jelentősen megnőtt június 23. óta.

 

epa05445293 British Prime Minister Theresa May (L) is welcomed by Slovakian Prime Minister Robert Fico (C) in Bratislava, Slovakia, 28 July 2016. Her visit is part of a whirlwind diplomacy tour of EU states following the UK's Brexit vote. EPA/JAKUB GAVLAK
Forrás: TheSun.co.uk

 

Robert Fico kormányfő a sajtótájékoztatón a britek migrációval kapcsolatos felfogásán elmélkedett. Szerinte, míg Szlovákiát a muzulmán országokból érkező migránsok érdeklik, addig Nagy-Britanniát az olcsó munkaerő beáramlása. „A brit választók a migrációt elsősorban a munkapiac szemüvegén keresztül látják”, mondta.

 

A szlovák kormányfő egyúttal az Unióra is tett egy mérsékelt megjegyzést:

 

„Az Európai Unió beleszeretett saját magába. A legjobbak akartunk lenni a világon, de lehet, hogy több régió is lehagy bennünket”.

Fico az soros EU-elnökség július 1-jei megkezdése óta kevésbé kritikus hangot üt meg az Unió vezetését illetően.

 

A Brexit leghamarább jövőre startol. Nagy-Britannia megvédi keleti szövetségeseit

 

Theresa May megerősítette, hogy leghamarább a jövő évben aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50 cikkelyét – vagyis leghamarább 2017-ben kezdi meg az EU-val a várhatóan két évig tartó elszakadási tárgyalásokat.

 

„Bár Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, nem hagyja el Európát. Globális szinten erős játékosok akarunk maradni”

Mondta May.

 

A brit miniszterelnök egyúttal kijelentette, hogy az Egyesült Királyság fontos szerepet kíván betölteni a NATO keleti tagjainak orosz agresszió elleni védelmében.

 

„A keleti tagállamok védelme megmarad prioritásnak. A hónap elején elfogadtunk egy intézkedéscsomagot katonák kiküldéséről, akik felvátva tevékenykednek majd a szövetség keleti határain.”

 

Robert Fico a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy üdvözli azt a gyakorlatot, amit a brit miniszterelnök mutatott pozsonyi tartózkodása során: egyetlen kérdésre válaszolt ,és ő választotta meg, melyik sajtóorgánum teheti azt fel.

 

„Azt a gyakorlatot, amit ma a miniszterelnök-asszony mutatott, én is üdvözölném Szlovákiában. Két kérdésre volt lehetőség – egy kérdés a szlovák, egy az angol médiától. A brit médiák esetében a miniszterelnök-asszony maga választott, ki teheti fel a kérdést. Tehát, kedves barátaim a médiából, ha valami hasonló megismétlődik, emlékezzenek erre a sajtótájékoztatóra, hogy ez nem az én kitalálmányom, hanem ez a jelenlegi európai gyakorlat.”, mondta a kormányfő, aki az utóbbi időben egyre gyakrabban hárítja el az újságírók kényelmetlen kérdéseit.

 

epa05445295 Slovakian Prime Minister Robert Fico (R) welcomes British Prime Minister Theresa May (L), in Bratislava, Slovakia, 28 July 2016. Her visit is part of a whirlwind diplomacy tour of EU states following the UK's Brexit vote. EPA/JAKUB GAVLAK
Forrás: TheSun.co.uk

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!