Kormányellenes szír lázadók lelőttek egy orosz helikoptert Szíria északi részén, az utasok és az orosz pilóták mind életüket vesztették. A hivatalos információk szerint a helikopter egy humanitárius misszióról, Aleppo ostromlott városából tért vissza.

 

A nyugati sajtó szerint nem egyértelmű, ki lőtte le helikoptert, az orosz hírügynökségek a szír rebelliseket tartják felelősnek. Az oroszok által támogatott Bassár al-Aszad szír elnök ellen harcolók között ugyanis vannak dzsihadista csoportosulások is.

 

Az orosz katonaság hivatalos közleménye szerint a helikopter pilótái „hősiesen úgy irányították a sérült gépet, hogy minimalizálják a földön lévő esetleges áldozatok számát”.

 

 hirdetes_400x285  

Oroszország a napokban jelentette be, hogy humanitárius folyosókat nyitnának az ostromlott Aleppo városának lakói számára a szíriai kormányerőkkel közösen. Az ENSZ szíriai különmegbízottja azonban állítja, a folyosóat senki sem használja, mert félnek, hogy lelövik vagy lebombázzák őket.

 

Aleppo városa a nyugat által támogatott szír lázadók és a kormányerők összecsapásának helyszínévé vált. A város sorsa gyakorlatilag megszabja a hatodik éve húzódó polgárháború végkimenetelét is. A polgárháború során 420-480 ezer civil halt meg, 6 millió szír állampolgár él belső migrációban, és 5-6 millió hagyta el az országot a környező országok irányába.

 

BBC/Sputniknews/euronews/körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!