Klórgázt vethettek be a civil lakosság ellen Szíriában, az ostromlott Aleppo városa közelében – állítja egy magát semlegesnek nevező ellenzéki csoport Szíriában.

 

A szír kormányellenes lázadók ma azt nyilatkozták, hogy egy helikopter mérgező gázzal teli tartályokat dobott le lakott övezetben. A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy a lázadók lelőttek egy orosz helikoptert, amelyen öt személy utazott. Egyikük sem élte túl.

 

A szír lázadók által ellenőrzött területeken működő szíriai mentőszolgálat azt jelentette, hogy egy helikopter mérgező gázzal teli tartályokat dobott le Aleppo közelében, nem messze attól a helytől, ahol a rebellisek tegnap lelőttek egy orosz helikoptert.

 

 hirdetes_300x300  

A Szír Nemzeti Koalíció (SNC) nevű csoport szerint a gáztámadásért Bassár al-Aszad felelős. Állításuk szerint 33-an sérültek meg a gáztámadásban, köztük nők és gyerekek. Lehet, hogy klórgázról van szó.

 

A magát semlegesnek valló csoport feltöltött egy videót a Youtube-ra, amelyen egy nehezen lélegző, oxigén-maszkot viselő férfi látható.

 

Az SNC, miután a szír kormány és orosz szövetségesei nem nyilatkoztak az ügyben azonnal, kijelentette, hogy a „Bombázás, ostrom és civilek gyilkolása és háborús bűnök elkövetése után az Aszad-rezsim megint vegyi fegyverek és mérges gázok bevetésére vetemedett”. Szíria és Oroszország tagadja a vádakat.

 

Ghoutában 2013-ban ENSZ megfigyelők arról számoltak be, hogy szarin gázzal történő támadás során 1429 ember halt meg, köztük 426 gyermek. Az Egyesült Államok a támadásért Aszadot tette felelőssé, de a szír elnök tagadta a vádakat.

 

Reuters.com

Nyitókép: Retuers.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!