Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az Iszlám Állam 3000 menekülő falusi irakit fogott el, közülük 12-t feltehetően ki is végeztek.

 

Az Emberi Jogok Megfigyelőközpontja mérsékeltebb becslése szerint legalább 1900 civilt ejtett csapdába 100-120 fegyveres dzsihadista, akiket pajzsként használnak fel az iraki biztonsági erőkkel szemben. Az ő értesüléseik szerint 10 embert végeztek ki, hatot pedig megégettek.

 

Az UNHCR jelentése szerint augusztus 4-ig összesen 3000 olyan civil esett az Iszlám Állam fogságába, akik az iraki Kirkuk tartomány falvaiból Kirkuk városába próbáltak elmenekülni a harcok elől.

 

 hirdetes_300x300  

Az ilyen nagy tömegek mozgása nem ritka a háborúval sújtott Irakban és Szíriában. Csak most júliusban több mint 3,4 millió ember hagyta el otthonát a harcok miatt.

 

Az Iszlám Állam egyik legfontosabb városába, Fallujahba sem tértek vissza a lakosok még, több tízezer ember egyelőre fél hazaköltözni. A várost a szövetséges erők ugyan visszafoglalták, de még mindig nem biztonságos. Három önkéntes, akik az épülettörmelékek elszállításánál segédkeztek, egy robbanásban életüket vesztették.

 

Reuters.com

Nyitókép: mirror.co.uk /illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!