Az ENSZ főtitkári posztjának szlovák jelöltje, Miroslav Lajčák külügyminiszter a választás nem hivatalos, második körében az utolsó előttinek számító 10. pozícióba szorult vissza – írja a SME híre alapján a hirek.sk.

 

A pénteki szavazás alkalmával az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának (ENSZ BT) két tagja támogatta, hatan ellene szavaztak, míg további ketten tartózkodtak a szavazástól.

 

Az ENSZ főtitkári posztjának legfőbb várományosa a második 5 éves hivatali ideje lejártát követően idén decemberben távozó Ban Ki Munt követően António Guterres portugál miniszterelnök, aki már a második nem hivatalos, az ENSZ BT zárt ajtók mögötti 15 fős ülésén megtartott szavazás győztese lett, összesen 11 voksot begyűjtve.

 

 hirdetes_810x300  

A pénteki második fordulós szavazás második helyezettje a szerb diplomácia egykori vezetője, a júliusi szavazáson a harmadik pozícióban végző Vuk Jeremić lett, míg Susana Malcorra argentin külügyminiszternek a nyolcadikról a harmadik helyre sikerült feltornáznia magát.

 

A negyedik pozíciót a volt szlovén elnök, Danilo Türk szerezte meg, aki júliusban második lett. Az öt legsikeresebb ENSZ-főtitkár jelölt sorát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főtitkára, Irina Bokova zárja – közölte az STA szlovén hírügynökség.

 

Az ENSZ-főtitkár választás további fordulóira várhatóan még augusztusban, vagy szeptemberben sort kerítenek, az ENSZ BT javaslata őszre várható. A választott jelöltről a 193 tagú ENSZ Közgyűlés dönt egy formális szavazás keretében.

 

Ban Ki Mun utódja 2017. január elsejével lép majd hivatalába.

 

forrás: hirek.sk
kép: republika.mk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!