A szlovákiai származású török akadémikus, Sylvia Tiryaki neve megjelent azon a listán, amelyen azok szerepelnek, akik röviddel a júliusi puccskísérlet előtt találkoztak Henry Barkey amerikai közel-keleti szakértővel. A (tisztogatások után megmaradt) török média szerint Barkey valójában CIA-s ügynök, és a találkozókon a puccsról esett szó.

 

Tiryaki szerint a média állítása teljes képtelenség, és az Isztambulban élő egyetemi oktató a vádakat „a személye, hírneve és személyes biztonsága elleni támadásként” értelmezi. A sajtónál már tiltakozott a híresztelések miatt.

 

profesorka-sylvia-tiryaki-nestandard2_pravda
Síylvia Tiryaki egytemi oktató, ciprus-szakértő. Forrás: Pravda.sk

 

A  sajtó egyoldalúan vádaskodik

 hirdetes_400x285  

 

Tiryaki az isztambuli Kültür Egyetemen tanít, nemzetközileg elismert szakértője a ciprusi kérdésnek (görög-török konfliktus), és jelenleg nem igazán érti, hogyan pattant ki az alaptalan vádaskodás.

 

„A médiumok sorra vették át a koholt vádakat. A médiát kivéve nekem semmilyen problémám nincs”, mondta Tiryaki, aki szerint a helyzet azért is kellemetlen, mert a sajtó őt nem kereste meg, nem kérte fel, hogy nyilatkozzon az ügy kapcsán, a róla szóló cikkek tele vannak valótlan állításokkal, és olyan személyekre hivatkoznak, akik egyáltalán nem voltak ott a találkozón.

 

A Barkey-val folytatott megbeszélésen az akadémikusnő szerint Iránról és közel-keleti problematikáról volt szó. Jelen volt az ORSAM (Közel-keleti Stratégiai Tanulmányok Központja) igazgatója. Ez utóbbi szervezet szoros kapcsolatban ál a török külügyminisztériummal. Tiryaki bizonyítékként említette meg, hogy egy teljesen ártalmatlan szakmai találkozó volt, máskülönben biztosan nem jelenik meg rajta egfy kormányintézmény képviselője.

 

75405f08a446b663803b2e1563af0685-turkey_photom-ao_com
A Zaman ellenzéki napila széházát elfoglalták a rendőrök tavaly októberben. A tiltakozó tömeg ellen a lővegyvereken kívül mindent bevetettek. A kapukat beheggesztették. A puccs óta a maradék ellenzéki sajtót is felszámolták. Forrás: photom-alo.com

 

Törökországban kényes a helyzet

 

Tiryaki elmondta, hogy nem tudja, ki állhat hírbehozása mögött. Fotóját a legtöbb újság közzétette.

 

„Négy verzió lehetséges, de abszolút fogalmam sincs, ki állhat e mögött. Törökországban a helyzet elég kényes, az embereket meggyanúsítják, nem tudni, ki áll az ügy mögött”

 

A kérdésre, hogy fél-e, az felelte:

 

„Nem engedem magam megfélemlíteni, csak amiatt, hogy mit írtak rólam a médiában, nem adom fel. Főleg, hogy nincs rá semmi okom, mert ez az egész kitaláció, koholmány, de természetesen kárt okoz, mert az újságokat olvasó emberek nem ismernek engem.”

 

Ciprus

 

Sylvia Tiryaki a ciprusi kérdés szakértője. Az 1974 óta kettéosztott szigeten a görögök és a törökök osztoznak. 1974-ben egy Görögország által támogatott katonai puccsal megdöntötték az akkor regnáló ciprusi elnököt, III. Makarioszt. A törökök ezt úgy értékelték, hogy Athén Görögországhoz akarja csatolni a szigetet, ezért a puccsot követően Ciprus északi részén 40 ezer török katona szállt partra, és elfoglalták a sziget északi részét. A lépést Ankara a ciprusi török lakosság veszélyeztetettségével indokolta.

 

A sziget északi részéről közel 200 ezer fős görög ciprióta népesség menekült el a görögök által ellenőrzött déli területekre. Ugyanígy délről 60 ezer török ciprióta vándorolt a sziget északi részébe. Mivel a diplomáciai tárgyalások kudarcot vallottak, a két terület közötti határt az NESZ ciprusi missziója, az UNFICYP ellenőrzi békefenntartók segítségével. 1983-ban az északi területen kikiáltották a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaságot.

 

A konfliktus a mai napig fennáll. Nem véletlen, hogy a NATO-tagállamok közül Görögország költi az egyik legtöbbet fegyverkezésre (a GDP százalékában számolva). Bár az elmúlt időszakban látszódott némi esély a sziget újraegyesítésére, és a török puccs után is a görög-ciprusi és a török-ciprusi elnök is folytatta egyeztetéseit a témában. Az Unió és Törökország egyre feszültebb viszonya és a közelgő ciprusi választások azonban veszélybe sodorhatják a tárgyalásokat.

 

varosha-ghost-town2_varosia
Varosia városa egykor népszerű üdülőhely volt. Ma szellemváros Ciprus északi részén. Forrás: Woondu.com

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Time.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!