Kívülről, információk szerint szaúd-arábiai telefonról irányították az Iszlám Állam tagjai azt a két bevándorlót, aki merényletet hajtott végre júliusban Németországban. Vagyis a bajorországi baltás támadót, és a hátizsákos robbantót is. Ezt írja a német sajtó, bár már korábban is felmerült ez a lehetőség. Azt egyelőre nem tudni, ki vagy kik voltak a telefonok túloldalán. 

 

Egy afgán férfi baltával és késsel támadt rá egy vonat utasaira Würzburg közelében július 18-án. Három embert súlyosan megsebesített. Egy szír férfi alig egy héttel később Ansbachban egy zenei fesztivál bejáratánál robbantott; ő maga meghalt, 11-en pedig megsérültek.

 

A Spiegel hírmagazin információi szerint a würzburgi és az ansbachi támadó is szaúd-arábiai telefonszámról kapott utasításokat; az üzenetváltásokból arra lehet következtetni, hogy az Iszlám Állam háttérembereitől vagy szimpatizánsaitól.

 

 hirdetes_300x300  

Az ansbachi merénylő chateléséből például az derült ki, hogy az előkészületektől egészen a robbantás előtti pillanatokig kommunikált szaúdi kapcsolatával. A most még ismeretlen illető azt is megígérte, hogy az Iszlám Állam azonnal magára vállalja majd a merényletet.

 

A würzburgi merénylő pedig azt az utasítást kapta, hogy egy autóval hajtson bele a tömegbe; mivel azonban nem volt jogosítványa, a parancsot nem tudta végrehajtani.

 

 

via Der Spiegel

Nyitókép: svz.de

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!