12 napot töltött egy kínai turista egy németországi menekülttáborban, mert tévedésből menedékkérőnek nézték a hatóságok.  A nyelvi korlátok mellett persze a hatóságok felületessége és a kínai férfi különös szolgalelkűsége is közrejátszott a dologban.

 

Egy 31 éves kínai férfi Franciaországba és Olaszországba szeretett volna utazni, de útközben elvesztette iratait, és nem tudta magát igazolni. Szerencsétlenségére ráadásul csak mandarinul beszélt, így mikor értesítette a német rendőrséget, hogy bejelentse papírjai eltűnését, azok úgy vélték, egy újabb menedékkérővel van dolguk.

 

A magyar közszolgálati tévé információi szerint a férfi okostelefonján fordítóprogram segítségével próbálta elmagyarázni, hogy mi a problémája, viszont a rendőrség csupán annyit vett ki belőle, hogy „külföldre szeretne eljutni”.

 

 hirdetes_810x300  

Az eljáró rendőr a kínai férfi elé nyomott egy menedékkérő űrlapot, aki azt annak rendje és módja szerint kitöltötte. Ezután elszállították a Dülmen-i menekültközpontba, nem messze Dortmundtól, átesett egy orvosi ellenőrzésen, kapott egy hálózsákot és egy ágyat. Több mint 400 kilométerre került attól a helytől, ahol bejelentette iratai eltűnését.

 

0,,19459277_303,00_dw_com
Forrás: DW.com

 

A „túl jól” viselkedő menekült

 

A Nemzetközi Vöröskereszt egyik munkatársának, Christoph Schlütermannak, aki a menekültközpontban dolgozott, feltűnt, hogy a kínai „menekült” nem illik a tábor összképébe. Jól öltözött volt, nem volt erőszakos, és folyamatosan igyekezett elmagyarázni a tábor vezetőinek, hogy valami gond van.

 

Schlütermann a közeli kínai vendéglőből kerített valakit, aki beszélt valamennyire mandarinul, és így derült ki, hogy a kínai férfi mindössze Olaszországba és Franciaországba akart eljutni üdülési célzattal.

 

All inclusive szobafoglalás a rendőrség jóvoltából. Forrás: dailymail.co.uk
All inclusive szobafoglalás a rendőrség jóvoltából. Forrás: dailymail.co.uk

 

A rendszer gyenge pontjai

 

Az abszurd történet az emberjogi aktivisták szerint jó példája annak, hogy mennyi gyenge pontja van a német menekülütyi rendszernek, valamint a német bürokráciának. Schlüttermann szerint, ha nem veszi észre a kínai „rendellenes” viselkedését, akár egy évig is a rendszer fogja maradhatott volna.

 

Az eset persze nem maradt titok a kínaiak előtt sem. A szociális hálókon egymást érik a kommentárok, nehezen tudnak elmenni a turista naivitása mellett, aki mindenféle német vagy angol nyelvismeret nélkül vágott neki egyedül egy ilyen útnak. Mások szerint pedig nem lehet oka panaszra, hiszen kapott ingyenes szállást és ellátást, megint másokban pedig felvetődött, hogy esetleg emigrálni akarhatott a pórul járt turista.

 

A kínai turista elképesztő szolgalelkűségről tett bizonyságot, amikor nem ágállt különösebben a rendőrök eljárása ellen. Mikor megkérdezték tőle, miért nem tiltakozott amiatt, hogy menekülttáborba szállították, csak annyit felelt, hogy a kínai gyakorlathoz hűen tiszteletben tartotta a hatóságok rendelkezését, és úgy gondolta, bizonyára okkal került egy gyűjtőtáborba.

 

463188324_gettyimages_com
Nem csak a kínai turisták felé lenne jogos elvárás, hogy valamelyest ismerjék annak az országnak a nyelvét, amit meg akarnak „látogatni” – mégha azt időkorlát nélkül is tervezik… Forrás: GettyImages.com

 

DennikN., m1.hu, Körkép.sk

Nyitókép: dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!