A sikertelen törökországi puccskísérlet Recep Tayyip Erdogan török elnököt egy olyan ember karjaiba hajszolta, akit most értékes barátként jellemez, de akivel egészen a közelmúltig esküdt ellenségek voltak – írja a Politico.eu. A brüsszeli hírportál a bimbózó orosz-török kapcsolatokat vette górcső alá.

 

Az orosz-török kapcsolatok akkor érték el mélypontjukat, mikor 2015 novemberében egy alacsonyan szálló orosz vadászbombázót a török földi egységek lelőttek, a pilótát pedig megölték. Ankara akkor agresszív nyilatkozatban azzal érvelt, hogy az orosz gépek rendszeresen és agresszív módon megsértik a török légteret.

 

Turkey-Plane_potd_3508262b_telegraph
A kilőtt vadászgép zuhanás közben. A közel hangsebességgel száguldó repülő mindössze egy 10 kilométeres szakaszon érintette a török légteret, Ankara mégis azt állította, hogy többször figyelmeztették, mielőtt tüzet nyitottak rá. Ilyen rövid idő alatt ez aligha volt kivitelezhető. Forrás: Telegraph.co.uk

 

A mindent megváltoztató puccs

 hirdetes_300x300  

 

Erdogan szinte minden szomszédjával és meghatározó hatalommal szembe került, de nemrég minden megváltozott. A török elnök igyekszik kitörni a nemzetközi elszigeteltségből, és júniusban lépéseket tett, hogy a normális mederbe terelje kapcsolatait Oroszországgal, Izraellel és az Egyesült Arab Emírségekkel. Igyekezetében az őt veszélyeztető puccskísérlet csak még inkább ösztönözte.

 

A puccs Erdogan számára egy rendkívüli lehetőséget biztosított, hogy átformálja a török közvélemény gondolkodását az addig ellenségnek tekintett Oroszországgal kapcsolatban. Míg Erdogan tavaly novemberben büszkén kiállt az orosz gép lelövése mellett, most a puccs segítségével az iszlamista gyökerű Jog és Igazságosság (AKP) úgy állította be az esetet, mint a puccsisták összeesküvését, aminek célja, hogy kárt okozzanak az orosz-török kapcsolatoknak.

 

Propaganda, és új nyitány

 

Oroszországban a szentpétervári találkozót bizalmatlanság övezte, leginkább a november óta tartó török-ellenes propaganda miatt. Ráadásul egy év eleji felmérésből az is kiderült, hogy az orosz közvélemény az USA és Ukrajna után épp Törökországot tartja Oroszország harmadik legnagyobb ellenségének.

 

Törökországban a kormánypárti média kirívó összeesküvés-elméleteket tesz közzé, némelyek odáig mennek, hogy Barack Obamát a puccskísérlet értelmi szerzőjeként említik.

 

3251246733_haaretz
Egyesek az Erdogan-Putyin találkozót annak tudják be, hogy a török gazdaság egyszerűen megroggyant az orosz szankciók és merényletek miatt padlóra került turizmus miatt. Elfogyott a muníció. Forrás: haaretz.com

 

Az orosz propaganda sem lustálkodott. A vadászgép lelövése után az állami tévé beindította a propagandagépezetet, és a műsorlistán megjelentek az elmúlt évszázadok véres orosz-török háborúiról szóló dokumentumfilmek.

 

Most Erdogan és Putyin megpróbálnak új korszakot indítani az együttműködésükben.

 

Gazdasági érdek és kétségbeesés

 

A drámai fordulatot a török-amerikai viszony megromlása hozta el a puccs után. A legtöbb török állampolgár úgy véli, hogy Fethullah Gülen, az önkéntes számüzetésben USA-ban élő szunnita vallási vezető állt a puccs mögött.

 

Nem ez volt az első, hogy Törökország Oroszország karjaiba rohan. 1964-ben Washington megfenyegette Ankarát, hogy megakadályozza a török partraszállást Cipruson. Kevéssel ezután gazdasági és technikai együttműködést kötött egymással Ankara és Moszkva, ami után acél- és alumínium üzemek létesültek Törökországban, olajfinomítókat építettek. Az együttműködés azonban korlátozott maradt.

 

1034272075_sputnikknews_com
A török elnök kifejezetten enyhe hangnemben tárgyalt orosz kollégájával. Kérdés, hogy mennyire tudja Oroszország felhasználni Törökországot, hogy meggyengítse a NATO-t és az EU-t. Forrás: Sputniknews.com

 

Erdogan mostani közeledése is elsősorban gazdasági jellegű, és tudatosan elkerüli a kényes kérdéseket, mint Szíria, a kurdok vagy a terror. Erdogan nagy valószínűséggel engedélyezi az orosz nukleáris projektet Akkuyunál, újra terítékre kerülhet a Török Áramlat és történt homályos utalás a védelmi együttműködésre is.

 

Putyin abszolút tisztában van Erdogan gazdasági, politikai és lélektani kétségbeesésével. A brüsszeli hírportál szerint, most hogy Erdogan megtanulta a leckét, az orosz elnök számára egy „készséges” NATO-szövetséges többet ér, mint egy orosz kémműhold.

 

image.adapt.990.high.syrian_children_cigarettes.1451584516694_aljazeera_com
Törökország gazdaságilag nem annyira erős, mint ahogy az ország nyugati nagyvárosai sugallják. Keleten a lakosság a vallási berendezkedés híve, és a nyomor óriási. Az eurokompatabilitás kérdéses. Forrás: Aljazeere.com

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!