Keveset tudnak a muszlim vallásról az Iszlám Állam újoncai, vagy alig törődnek vele. Ezt a következtetést vonta le az Associated Press a dzsihadisták kiszivárogtatott dokumentumaiból és elfogott szélsőségesekkel készített interjúkból. Az is kiderült, hogy a vallásról legtöbbet tudó iszlamisták nem robbantják fel magukat, a mártíromságot a tudatlan harcostársaikra hagyják.

A négyezer jelentkezőből csupán öten tudtak idézni a Koránból

A hírügynökség összesen 4030 külföldi dzsihadista űrlapjának adatait dolgozta fel, melyeket a Zaman al-Wasl szíriai honlap szivárogtatott ki. Az adatlapokat kitöltő harcosok 2013 és 2014 között utaztak ki Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak.

 

A saját társadalmukban csalódott feltörekvő dzsihadistáknak egyebek mellett 1-től 3-ig kellett rangsorolniuk az iszlám vallásról elsajátított tudásukat, amikor kiképzésre jelentkeztek a kalifátusban. A dokumentumokból az derül ki, hogy az Iszlám Állam újoncainak 70 százaléka a muzulmán vallás legalsó szintjén áll. Saját bevallásuk szerint csak 24 százalékuk rendelkezett “közepes” tudással, és mindössze 5 százalékuk tartotta magát haladónak.

 

91000 atv.hu
Fotó: atv.hu

 

 hirdetes_810x300  

A több mint négyezer  jelentkezőből mindössze öten (!) tudtak idézni a Koránból. Érdekes módon a “műveltebbek” kevés hajlandóságot mutattak az öngyilkos merényletek végrehajtására.

 

Iszlám idiótáknak

 

Az Associated Press (AP) hírügynökség kiszivárogtatott dokumentumokból szerzet információit több hazatért, majd őrizetbe vett harcossal készült interjúval is kiegészítették. Több francia újonc és két brit iszlamista is mesélt a kalifátusi életről és vallási tapasztalataikról.

 

A britek például beismerték, hogy a szíriai útjuk előtt az internetről rendeltek két példányt az “Iszlám idiótáknak” és a “Korán idiótáknak” nevű könyvekből, és mindent ezekből a lebutított kiadványokból tanultak meg. Mikor a megérkezés után kitöltötték az űrlapot, azonnal körülvették őket az imámok, akik az iszlámról kezdtek mesélni, és folyamatosan a vértanúságot éltették.

 

“A vallás csak egy röpke utógondolat”

 

A dokumentumok és az interjúk alapján a az AP levonta saját következtetését, miszerint az Iszlám Államhoz csatlakozó harcosok és az iszlám vallás között nincs semmilyen összefüggés. Sőt, a vallási tudatlanságban élőket sokkal könnyebben tudják magukhoz csalogatni és radikalizálni, mint tájékozottabb társaikat.

 

Patrick Skinner volt CIA-tiszt szerint a legtöbb újonc csak tartozni akar valakihez, hírhedt harcosok szeretnének lenni és egy hatalmas kalandnak tartják a dzsihádot. Az iszlámról keveset tudó újoncok rövid időn belül agymosáson mennek keresztül, mivel tanítóik úgy értelmezik, használják fel az iszlám szabályait, hogy azok a mészárlást és a kalifátus terjeszkedését szolgálják.

00134820 nepszava.hu
Fotó: nepszava.hu

A terroristák szó szerint magukhoz édesgetik az újoncokat, úgy csűrik-csavarják a kreált vallási szabályaikat, hogy az mindenkire igaz legyen – tudta meg az AP egy két éve Szíriába utazott dzsihadistától, aki úgy tért át az iszlám hitre, hogy igazából semmit sem tudott róla, és – mint mondta – harcostársai ugyanígy tettek. A kikérdezett dizshadista egyébként annak a terroristának a testvére, aki a 2015-ös novemberi párizsi mészárlásban segédkezett a Bataclan koncerttermében.

 

Az igazán vallásos terroristák nem robbantják fel magukat

 

Az AP egy másik jelentést is megemlít, melyet az Amerikai Terrorellenes Központ készített: abból is az derül ki, hogy az iszlám vallásról sokat tudó dzsihadisták esetében kevésbé valószínű, hogy öngyilkos merénylők lesznek.

 

“Ha a vértanúság a legmagasztosabb vallási célkitűzés, akkor azt hihetnénk, hogy a saríában jártas terroristák lennének azok, akik elsőként vállalkoznak öngyilkos robbantónak. De  valóságban pont az ellenkezője történik”

 

írják.

 

Muszlim vallástudósok is megerősítették, hogy az Iszlám Állam külön jogrendszerén kívül a terrorszervezet külön vallást alkotott, amely rengeteg dologban különbözik az iszlámtól.

 

“Ezek az emberek nem a vértanúságot szeretnék megtapasztalni, ők szimplán bűnözök, ártatlan embereket akarnak meggyilkolni. Az iszlámban soha semmi nem igazolhatja egy ártatlan ember életének kioltását”

 

hangsúlyozták.

 

Forrás: hirado.hu

Nyitókép: vilaglato.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!