Az Európai Unió jövőjéről tárgyalnak Varsóban a visegrádi országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) és Németország kormányfői jövő pénteken esedékes csúcsértekezletükön – közölte a PAP hírügynökséggel Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő pénteken.

 

Úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetés összefüggésben van az Európai Tanács szeptember 16-án esedékes pozsonyi informális ülésével, ahol egyebek között az unióból való kiválást (Brexit) támogató brit népszavazás utáni helyzettel foglalkoznak majd.

 

A V4-nek ez lesz a június 23-i brit népszavazás utáni második kormányfői szintű egyeztetése a július 21-i varsói – Németország nélkül megtartott – csúcsértekezlet után. Lengyelország július 1-jén vette át a V4 soros elnökségét.

 

 hirdetes_810x300  

A júliusi megbeszélést követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök – a többi visegrádi kormányfővel összhangban – úgy értékelte: a találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel.

 

A csúcsértekezleten elfogadott közös visegrádi nyilatkozat szerint az EU olyan érték, amelyet őrizni kell, ugyanakkor úgy kell változtatni működésén, hogy hatékonyan tudjon szembesülni az Európát érő válságokkal, és ennek érdekében jobban figyelembe vegye a szuverén nemzetállamok álláspontját is.

 

MTI
kép: 24.hu

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!