A dél-korai Samsung konszern munkásainál rákos megbetegedéseket diagnosztizáltak. Erős a gyanú, hogy munkavégzésből származó hatásról van szó, a kormány pedig valószínűleg összejátszik a cég vezetésével.

 

A vállalat nem hajlandó nyilvánosságra hozni, milyen anyagokkal dolgoznak munkásai és kifogásolja, hogy kártérítést kell fizetnie a túlélőknek.

 

A gyanú szerint Dél-Korea legnagyobb vállalatának sikereiért több tucat munkás az egészségével vagy az életével fizetett.

 

 hirdetes_400x285  

„A lányom esetében 864 ezer dolláros kártérítést ajánlottak fel a hallgatásomért cserébe. Így letagadhatták volna a munkavégzésből származó megbetegedéseket…”

mondta Hwang Sang, akinek lánya számítógépes chipeket gyártott és több más gyártósori kollégájával együtt meghalt leukémiában.

 

A koreai kormány fedezi a cégvezetést

 

A lány családja elutasította a kártérítést, és két évvel ezelőtt mozgalmat indítottak a vállalatóriás ellen, nyilvános beismerést és bocsánatkérést követelnek. A mozgalom nyilvántartást vezet az esetekről, a lista nagyon hosszú, több mint 200 esetet dokumentáltak: leukémiás, daganatos megbetegedéseket, szklerózis multiplex több esetét.

 

A vállalat ugyan bocsánatot kért a botrány kipattanásakor, de azóta újabb információk kerültek napvilágra, miszerint a koreai kormány a Samsung kérésére információkat hallgat el a károsultak és családtagjaik elől arról, hogy milyen anyagokkal érintkezhettek a munkások a gyártás során. Enélkül pedig nagyon nehéz kiharcolni jogi úton a kártérítést – vagy az elégtételt.

 

Aktuality.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!