A balkáni útvonal lezárultával egyre több migráns próbál a Földközi-tengeren, Olaszországon majd Svájcon keresztül bejutni Németországba – derül ki a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című, tekintélyes, svájci napilap vasárnapi kiadásából.

Egyelőre nem sokan igyekeznek déli irányból belépni Németországba, de az emelkedés már számottevő. Idén eddig a német rendőrség 3385 határsértőt fogott el a svájci-német határon, negyven százalékkal többet mint 2015-ben.

 

A lap arról is beszámol, hogy a német hatóságok 90 határőrrel és 40 rendőrrel erősítették meg a svájci határ védelmét. A berlini belügyminisztérium megerősítette, hogy nőtt a Svájc felől érkezők száma, de továbbra is mindössze “a kétjegyűek alsó, legfeljebb középső tartományába esik” a naponta érkezők száma, és az emelkedést a földközi-tengeri migrációs útvonal megélénkülésével magyarázzák.

 

Aki Svájcban akar menedéket kérni, azt minden további nélkül beengedik

 hirdetes_810x300  

 

Az NZZ arra is kitér, hogy a Németország felé irányuló migrációt az a hosszú ideje tartó svájci gyakorlat is “akaratlanul” erősíti, hogy a migránsokat logisztikai okokból Bázelbe vagy Kreuzlingbe viszik, a német határ közelébe, és idén közülük már 4833-an “távoztak ismeretlen helyre”, többségük vélhetően Németországba.

 

Az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex adatai szerint idén 95 ezer migráns érkezett a tengeren át Olaszországba, csak júliusban 25 300, ami 12 százalékkal több mint egy évvel korábban. Comónál, az olasz-svájci határ mellett pedig hetek óta több száz olyan migráns táborozik, akiket visszafordítottak a svájci hatóságok.

 

A svájci határőrség közölte: aki Svájcban akar menedéket kérni, azt minden további nélkül beengedik, akárcsak korábban. Aki viszont nem akar menedékkérelmet beadni vagy vélhetően tovább akar állni Németországba, azt visszafordítják. Előfordul, hogy Svájc naponta mintegy ezer embert is visszafordít, akik papírok nélkül akarnak átkelni az országon.

 

Forrás: NZZ

Nyitókép: MTI – Balog Zoltán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!