A Brexit utáni politikai lejtmenet, az ingatag pénzügyi piacok, a török politikai változások miatt kétségessé vált határvédelem, és az EU több országában megerősödő szélsőségek miatt Franciaország, Németország és Olaszország vezetői tegnap megint külön tárgyalásokat folytattak.

 

A hivatalos álláspont szerint ez a szeptemberben esedékes pozsonyi EU-csúcs előtárgyalása volt, de a Bloomberg.com úgy tudja, hogy Merkel német kancellár szerdától szombatig további 13 ország vezetőjével kíván egyeztetéseket folytatni.

 

Hétfőn Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Nápolytól nem messze fekvő Ventotene apró szigetének közelében találkoztak a Giuseppe Garibaldi olasz repülőgép-hordozó anyahajó fedélzetén.

 

 hirdetes_810x300  
an-italian-soldier_channelnewsasia_com
A képen a Giuseppe Garibaldi látható, ami a Líbia felől érkező migránsáradat frontvonálban járőröz. Forrás: Channelnewsasia.com

 

Kiváló reklám, semmi konkrétum

 

A találkozó rengeteg szimbolikát tartalmaz, de hivatalosan is kimondott vagy elismert előrelépés nem történt. Ami a helyszínválasztás szimbolikáját illeti: a Ventotene kis szigetén 1941-ben egy maroknyi antifasiszta rab, akiket Altiero Spinelli vezetett, egy kiáltványt fogalmaztak meg, amiben a föderális Európa létrehozását követelték.

 

A helyszínválasztás tehát nem véletlen. A Brexit óta jelentősen megrendült az EU jövőjébe vetett bizalom – a tagállamok körében is – és felszínre hozta az olyan kényes kérdéseket, mint az uniós integráció sikeressége, vagy az uniós szabad munkaerő- és árumozgás elve. Az eurozóna három legnagyobb gazdasága a találkozón mindössze újra hitet tett az európai projekt mellett, és – konkrétumok nélkül – megoldásokat sürgetnek.

 

(From L) German Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande and Italian Prime Minister Matteo Renzi pay their respects at the tomb of Altiero Spinelli, who co-wrote the "Ventotene manifesto" calling for a federation of European states, upon their arrival on the island of Ventotene on August 22, 2016, ahead of a meeting where the leaders of Italy, France and Germany meet to discuss the post-Brexit EU. Europe's economic outlook, jihadist attacks, the refugee and migrant drama, the Syrian conflict, and relations with Russia and Turkey were all on the agenda for the talks later on August 22, 2016 on the island of Ventotene, one of the cradles of the European dream. / AFP / POOL / CARLO HERMANN        (Photo credit should read CARLO HERMANN/AFP/Getty Images)
Angela Merkel, Francois Holande és Matteo Renzi, Altiero Spinelli, az Európai Föderáció megálmodoójának sírjánál. Marketingből kiváló, válságkezelésből elégtelen. Forrás: Politico.eu

 

Egységet hirdetnek, de maguk sem egységesek

 

A három ország vezetői a fő feladatot a hatékonyabb együttműködésben látják, az EU tagországai között a határok védelme érdekében, amibe beletartozik a hírszerzési információk egymással való megosztása is az embercsempészet és a terroristák legyőzése végett.

 

Ezzel összefüggésben a szimbolika következő állomása a Giuseppe Garibaldi anyahajó, ami fontos szerepet játszik az embercsempészet elleni harcban – bár ez utóbbi a rengeteg olasz partokig eljutó migránst elnézve nem annyira eredményes, mint sokan várják.

 

„Sokan azt gondolták, hogy a Brexit után Európának vége. Nem így történt. (…) Mi írjuk jövőnk következő fejezetét”

mondta Matteo Renzi.

 

A pozitív retorika azonban a három nagyhatalom közötti alapvető különbségeket nem szüntette meg.  Franciaországban és Olaszországban továbbra is a közberuházások tartják életben a gazdaságot és lazább fiskális politikára lenne szükségük, szemben Németországgal, ami az Unióban a legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkezik, és költségvetési fegyelmet vár el a többi tagállamtól.

 

612x344_341906_euronews_com
Nincs miért nagyon örülniük. Gazdasági érdekeik ritkán fedik át egymást, migrációs politikában sincs egyetértés. Európa vezető hármasa?

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!