Törökország tüzérségi lövegekkel és rakétavetőkkel bombázza az Iszlám Állam állásait a török-szír határ szíriai oldalán. Tankokat vezényeltek a határra, amelyek onnan nyitottak tüzet a célpontokra, a bombázók légitámadást indítottak az IÁ állásai ellen.

 

Frissítve 11:38 – A török tankok nemrég átlépték a határt, és szír területen hajtanak végre támadást az Iszlám Állam és a kurd milícia ellen.

 

„[Helyi idős szerint] 04:00-kor erőink hadműveletbe kezdtek a Daesh [IÁ] és a PYD [Kurd Demokrata Unió] terroristacsoportok ellen”

jelentette be Recep Tayyip Erdogan török államfő. Elmondta, hogy az offenzíva célja, hogy „véget vessen” a határmenti problémáknak.

 

 hirdetes_300x300  
_90896339_034932292-1_bb
Forrás: BBC.com

 

_90895384_mediaitem90895383_bbc
A bombázások nem szünetelnek. Forrás: BBC.com

 

A török különleges erők már régebb óta Szíria területén tevékenykednek, hogy kiűzzék a dzsihadistákat Jarablus városából. Ha Jarablus elesik, akkor az IÁ-t sikerül a török határtól távolabbra visszaszorítani.

 

Törökország azonban nem csak az Iszlám Államot támadja, hanem az IÁ ellen harcoló kurd milíciát is. Ezt azzal indokolják, hogy el akarják kerülni, hogy a terrorszervezet legyőzése után a hatalmi űrt a kurdok töltsék be.

 

Három országban élnek kurdok etnikai tömbként: Törökországban, Iránban és Szíriában. A kurdok elsődleges célja, hogy önálló államot hozzanak létre. Bár kaptak fegyvereket a nyugati szövetségeseiktől az IÁ ellen, a geopolitikai szakértők szerint a térségben senki sem akar egy önálló kurd államot, mert az felborítaná az erőviszonyokat.

 

Törökország már a kezdetektől terroristáknak tekinti a kurd milíciát, még ha rövid távon egyeznek is stratégiai céljaik.

 

Ha Szíria területén sikerülne a kurdoknak létrehozni egy önálló közigazgatási területet, Ankara szerint a törökországi kurd szeparatizmus is új erőre kapna. Ezt Erdogan török elnök minden eszközzel szeretné elkerülni.

 

A mostani hadművelet Törökország az első ismert szárazföldi behatolása Szíriába.

 

_90888774_syria_turkey_kurds_v6_624map_bbc
Az erőviszonyok térképe. A kurd milícia meglehetősen nagy területet ellenőriz. Forrás: BBC.com

 

BBC.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!