A helyi Amatriciana mártással készült spagetti árának egy része azoknak az embereknek a megsegítésére vándorol, akik túlélték a szerdai földrengést Olaszországban.

 

A történelmi olaszországi város, Amatrice volt az a hely, amelyet a szerdai földrengés csaknem teljes egészében elpusztított. Ebben a városkában került volna a hétvégén megrendezésre az a jubileumi 50. fesztivál, ahol a helyiek  az all´amatriciana spagettit ünneplik. Ez a spagettifajta a tradicionális recept szerint olyan paradicsommártásból készül, amelybe pecorino sajt, és helyi guaciale szalonna is kerül.

 

Humanitárius cselekedet folyik az olasz éttermekben

 

 hirdetes_810x300  

A szakácsok tehát Olaszország-szerte ezt a specialitást készítik el, hogy ezzel is segíteni tudják a katasztrófa túlélőit. A Guardian napilap szerint a kezdeményezést Paolo Campana gasztroblogger indította el, aki felszólította az éttermeket arra, hogy az az all´amatriciana spagetti eladásából származó bevételük egy részét ajánlják fel a Vöröskeresztnek.

 

Névtelen

 

A kezdeményezésbe több mint 600 étterem kapcsolódott be, akik két euróval támogatják a mentési munkálatokat.

 

Városi tradíció

 

A város weboldala is arról árulkodik, hogy Amatrice városának a tipikus jelképe a híres mártása. Az oldalon pedig megtalálhatjuk a történetét és az eredeti receptjét is.

 

A spagettit egyébként a 17. században fehér mártással készítették, és csak később kezdtek az ételhez paradicsomot is tenni. Ez az étel pedig azoknak a helyi pásztoroknak a révén jutott el Rómába, akik közelebb szerettek volna kerülni a fővároshoz.

 

A rescuer searches for victims among damaged buildings after a strong heartquake hit Amatrice on August 24, 2016. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Amatrice városának fele megsemmisült a szerdai földrengés után (fotó: haon.hu).

 

Mario Batali mesterszakács szerint sok olasz úgy véli, hogy éppen Amatrice a szülővárosa az Appenini-félsziget legjobb konyhájának.

 

Sokak szerint az Amatrice városában megrendezett fesztivál az, ami a turisták számára a legkedveltebb, és évről évre egyre vonzóbb. Mivel a fesztivál a hétvégén került volna megrendezésre, és egyre több turista érkezett rá, ezért a hivatalok nem tudják pontosan megállapítani, hogy mennyien lehetnek még közülük a romok alatt.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: matriciana.us

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!