Legkevesebb 50 ezer ember hagyta el otthonát idén Dél-Szudánban, és menekült el Darfúrba, a szomszédos Szudán városába. Dél-Szudánban 2013-ban óta polgárháború dúl, egyelőre nincs kilátás békekötésre.

 

Dél-Szudán fél évszázados polgárháború árán 2011-ben vált ki Szudánból. Területe rendkívül gazdag kőolajban, de nincs semmilyen infrastruktúrája , így rá van utalva a (gyűlölt) Szudánra, aki rendelkezik tengerparttal és a szükséges szállítóeszközökkel. A fiatal Dél-Szudánban újabb polgárháború pattant ki 2013-ban.

 

A Dél-Szudánban dúló háborúnak már szlovákiai áldozata is volt, Veronika T. Racková misszionáriusnő, aki egy helyi kórházat vezetett – fegyveresek támadtak rá autójára és halálos sebesüléseket szerzett.

 

 hirdetes_810x300  

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet szerint a dél-szudáni emberek a harcok miatt nem jutnak hozzá a segélyszállítmányokhoz és az orvosi eszközökhöz. A szervezet térségben működő két kórházát már megsemmisítették a szembenálló felek.

 

Szudánból és Dél-Szudánból is érkeznek migránsok Európába, főleg Líbia felől az olasz partokat elérve. Az UNHCR adatai szerint csak idén érkeztek 4500-an Európába, főleg Franciaországba. Dél-Szudánból becslések szerint többszázezren menekültek el a szomszédos országokba.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Níyitókép: cisanewsafrcia.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!