Angela Merkel német kancellár a V4-ek vezetőivel találkozott ma Varsóban. Az összejövetel központi témája (röviden) az európai egység. Az ötoldalú találkozó okán a Visegrádi Csoport újra a nyugat-európai sajtó figyelmének középpontjába került.

 

A ZDF a heute.de című hírportálján Merkel küldetése az EU centrifugális erői ellen címmel közölte Kai Schulik írását, aki kiemelte, hogy a „közép-kelet-európai” országok elhatárolódnak az „öreg Európától” és szembehelyezkednek az EU-n belüli szorosabb együttműködésre irányuló követelésekkel.

 

A V4 csoport „minden eddiginél egységesebben lép fel”, a négy ország együtt harcol a „föderalisztikus Európa, a menekültek befogadása és Németország állítólagos dominanciája” ellen – tette hozzá. A cikk írója tudni véli, kit tartanak a V4-ek hibásnak Nagy-Britannia távozásáért: „a Németország által uralt ’EU-szuperállamot’ ”.

 

 hirdetes_300x300  

Fico hatékonyabb kommunikációt sürget

 

A német kancellár és a V4-ek vezetőienk találkozóján Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt, hogy a jövőben meg kell változtatni a kommunikációt az Európai Unió intézményei és a tagállamok között.

 

Álláspontjával Robert Fico Szlovákia soros EU-elnökségének prioritásait képviselte, eleget téve az összekötő szerepnek, amit a kormány felvállalt az az elnökség ideje alatt az Európai Tanácsban.

 

578251340_gett
Forrás: GettyImages.com

 

Ezzel szemben magyar, cseh és lengyel kollégái több konkrét célt is megfogalmaztak.

 

Orbán: A biztonságpolitika elsőrendű feladat

 

Orbán Viktor többek között azt javasolta, hogy az unió tartsa fenn az európai gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelemre, szerkezeti átalakításra és gazdasági stabilitásra irányuló politikáját. Másodszor kiemelte, hogy

az unióban „első helyre” kellene sorolni a biztonság kérdését, és hozzá kellene kezdeni egy közös európai hadsereg felállításához.

 

A magyar miniszterelnök harmadik javaslatának értelmében az európai intézményeknek vissza kellene térniük rendeltetésükhöz. „Az Európai Tanács vezesse és csak ő vezesse az Európai Uniót”, mondta Orbán, hozzátéve, hogy a Jean Claude Juncker vezett Európai Bizottság ne politizáljon, hanem térjen vissza eredeti feladataihoz.

 

Forrás: MTI
Forrás: MTI

 

Sobotka: nagyobb egyenlőséget nyugat és kelet között

 

Csehország számára az európai biztonság megerősítése, valamint az európai unió nyugati és keleti országai közti gazdasági és életszínvonal gyorsabb kiegyenlítése jelenti a prioritásokat – mondtai Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a V4-Németország csúcson.

 

Bohuslav Sobotka rámutatott, hogy továbbra is nagy különbségek vannak a nyugati és a keleti tagállamok állampolgárainak a jövedelme között, miközben a megélhetési költségek egész Európában nagyon közeledtek egymáshoz.

„A gazdaság és az életszínvonal gyorsabb kiegyenlítése új fejlődési szakaszt indíthat be az Európai Unióban”.

 

Szydlo: komoly vitára van szükség

 

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szerint az Európai Unióban komoly vitára van szükség a biztonsági kérdésekről, reagálni kell a terrorizmussal és a migrációs válsággal összefüggő kihívásokra.

 

Azon kell elgondolkodni – tette hozzá -, hogy az Európai Unióban (EU) milyen reformok kellenek, hogy jobban működhessen, jobban fejlődhessen, és más államokban ne legyen többé kísértés a közösség elhagyására. Szydlo szerint újra meg kell győzni az unió lakosait arról, hogy az EU valóban az ő szolgálatukban van, és ők a „házigazdák”.

 

Angela Merkel és a házigazda, Beata Szydlo. Forrás: saniegouniotribune.com
Angela Merkel és a házigazda, Beata Szydlo. Forrás: saniegouniotribune.com

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: TheNews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!