Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter másodikként végzett az ENSZ Biztonsági Tanácsának harmadik nem hivatalos főtitkárválasztásán.

 

A hétfői (augusztus 29.) harmadik nem formális szavazást az ENSZ főtitkári székéért António Guterres, egykori portugál elnök nyerte meg 11 „igen”, 3 „nem” és egy tartózkodó szavazattal.

 

A szlovák külügy vezetője második helyen debütált 9 „igen”, 5 „nem” szavazattal egy tartózkodás mellett.

 

 hirdetes_300x300  

Dobogós harmadik az UNESCO vezérigazgatója, Irina Boková (Bulgáriából) 7 „igen, 5 „nem” szavazat és 3 tartózkodás mellett.

 

CnybnyE005028_20160607_NYMFN0A001_11n_xinhuanet_com
Miroslav Lajčák az ENSZ közgyálése előtti második meghallgatásán. Forrás: xinhianet.com

 

Az ENSZ BT megvétózhatja

 

Az íratlan szabályok szerint idén Kelet-Európából kellene az ENSZ-közgyűlésnek főtitkárt választania. Emiatt Robert Fico miniszterelnök is nagyon pozitívan nyilatkozott Lajčák esélyeiről.

 

Nyugat-Európában az esélyegyenlőség jegyében sokan számítanak arra, hogy egy nő került az ENSZ élére, a mostani szavazás azonban ennek az elképzelésnek (egyelőre) nem sok esélyt ad. .

 

A hivatalos döntés az 193 tagállam küldötteiből álló ENSZ közgyűlésé, amely várhatóan szeptemberben választja meg a jövő januárban leköszönő Ban ki-Mun utódját. Döntésére a Biztonsági Tanácsnak is rá kell bólintani. A Biztonsági Tanács öt állandó tagja (USA, Oroszország, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia) ráadásul vétójoggal rendelkezik.

 

Fico-and-Putin_euractive
Robert Fico miniszterelnök augusztus 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnöknél lobbizott a szlovák külügyminiszter főtitkári esélyeiért. A találkozó eredményeképpen Oroszország nem vétózza meg a szlovák jelölt szereplését. Forrás: Euractiv.com

 

Épp hogy elégséges

 

Az ENSZ-főtitkári székért ringbe szálló 10 jelölt közül negyedikként végzett a volt szerb külügyminiszter, Vuk Jeremics, őt az argentin külügy első embere Susa Malcorra követi, majd a macedón Srgjan Kerim jön a sorban.

 

Az utolsó helyen végzett az egykori moldáviai miniszterelnök-helyettes, Natalia Gherman és a Costa Rica-i diplamata Christina Figueres.

 

A szavazás célja – a ENSZ brit nagykövete, Matthew Rycoft szerint – a jelöltek számának szűkítése volt.

 

„Az abszolút minimum, amit egy jelöltnek el kell érnie, az 9 pozitív szavazat, 0 vétó mellett, és ez a cél a jelöltek túlnyomó többségénél a jelenlegi eredmények fényében igencsak távoli”

mondta Ryacoft. Nagy-Britannia egyébként korábban is élesen bírálta a kelet-európai jelöltek alkalmatlanságát.

 

Az elvárásokból kiindulva Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter épphogy csak megkapta a szükséges igen szavazatokat.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: mzv.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!