Németország sokáig nem foglalkozott megfelelően a menekültek témájával és a schengeni külső határok védelmével – ismerte el Angela Merkel német kancellár egy szerdán megjelenő lapinterjúban. Merkel az utóbb időben elég sokat hallat magáról, ami nem véletlen, a hétvégén Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban helyi választások lesznek, a kormányzópártoknak pedig van mit ledolgoznia a hátrányból, amit Merkel migrációs politikája okozott.

 

Az interjú abból az alkalomból készült, hogy egy évvel ezelőtt, 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „képesek vagyunk rá” (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a válsággal.

 

A Süddeutsche Zeitung című lap szerdai – digitális formátumban kedd este kiadott – számában a német kormányfő kiemelte: „Túl sokáig mi németek sem vettünk tudomást a problémáról” és arról, hogy „összeurópai megoldásra” van szükség.

 

 hirdetes_300x300  

Mint mondta, már 2004-ben és 2005-ben is sok menekült érkezett, de Németország Spanyolországra és a külső határokon fekvő más országokra hagyta a gondot, és ellenállt „a menekültek arányos elosztásának”.

 

Tagadhatatlan, hogy Németország a balkáni háborúk idején befogadott sok menekült után „nagyon örült” annak, hogy „a témát főleg másoknak kell megoldaniuk”

– jegyezte meg a kancellár.

 

A Képesek vagyunk rá olyan jelmondattá vált, ami Merkel migrációs politkájának kudarcát szimbolizálja. Forrás: Lynx.be
A „Képesek vagyunk rá” olyan jelmondattá vált, ami Merkel migrációs politkájának kudarcát szimbolizálja. Forrás: Lynx.be

 

„Képesek vagyunk rá”

 

Arról, hogy kire vonatkozik a többes szám a „képesek vagyunk rá” mottóban, elmondta, hogy saját magára és a kihívást vállaló összes többi politikusra, az  önkéntesekre, a segélyszervezetekre, a gazdaságra, a társadalom egyéb részeire, „végül is egész Németországra” gondolt, mert „Németország erős ország volt és most is az”.

 

A kancellár a többi között kifejtette: tudatosan törekedtek arra, hogy minden, amit a menekültekért tesznek, ne azok kárára történjék, akik mindig is itt éltek vagy nagyon régen itt élnek. Ezzel lehet jelezni, hogy ők „ugyanannyira fontosak, mint eddig”, aminek révén az emberek félelmeinek legalább egy részét el lehet oszlatni.

 

Kettős feladat

 

A „képesek vagyunk rá” jelszó két feladatot takart a migrációval kapcoslatban . Az egyik a menedékkérők regisztrációja, elhelyezése és a folyamatokat rendező, irányító egyéb mechanizmusok működtetése a helyi közösségek túlterhelése nélkül.

 

A másik feladat ezeknek az „egész más kultúrkörből érkező” embereknek a beillesztése a befogadó társadalomba, ami „minden, csak nem problémamentes”. Szokás a helyzetet összevetni a második világháború után hazájukból elüldözött németek befogadásával, de „egészen más, amikor valaki Szíriából, Irakból vagy Eritreából jön”, más nyelvet beszél és muzulmánként más vallású, mint a németországi emberek többsége.

 

„Az integrációs feladatok másmilyenek és nagyobbak, de meg lehet oldani őket, ha az értékeink irányítanak”

 

– mondta Angela Merkel.

 

Merkel népszerűsége a menekültáradat fokozódásával egyre csökkent tavaly ősszel. A migránsokkal készített szelfik, a menkeültekről szóló propaganda-hírek ellentétes hatást váltottak ki az emberekből. Egyszerűen túl sok menekölt tódult be Németországba. Forrás: Welt.de
Merkel népszerűsége a menekültáradat fokozódásával egyre csökkent tavaly ősszel. A migránsokkal készített szelfik, a menekültekről szóló propaganda-hírek ellentétes hatást váltottak ki az emberekből. Egyszerűen túl sok menekült tódult be Németországba. Forrás: Welt.de

 

„A terrorizmus eddig is itt volt”

 

A menekültek beáramlása és a terrorizmus összefüggésére vonatkozó kérdésre válaszul kiemelte: a hatóságok „természetesen” észrevették, hogy nem minden menekült jó szándékkal érkezik, és azt is tapasztalják, hogy iszlamista csoportok megpróbálják menekültekbe sulykolni nézeteiket.

 

Azonban „egyszerűen nem igaz, hogy a terrorizmus a menekültekkel érkezett, hiszen már korábban itt volt a legkülönbözőbb formákban” – tette hozzá Angela Merkel.

 

Angela Merkel az interjúban egyebek között arról is szólt, hogy a német lakosság túlnyomó többségére ugyan nem jellemző az idegenellenesség, de bizonyos mértékben, és részben „nagyon erőszakos formában” mégis jelen van és az utóbbi egy évben a korábbinál sokkal erősebben megmutatkozott. Ilyen helyzetben pedig nagyon fontos, hogy „legalább a politikusok” mérsékelt hangvételű nyilatkozatokat tegyenek és „felelősségteljesen bánjanak a nyelvükkel”.

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!