Soha többé nem fordulhat elő, hogy 2015 káosza megismétlődjön Európában – fogalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

 

A lengyel politikus a szeptember 16-i pozsonyi csúcs előtt sorra látogatja az EU 27-ek vezetőit.

 

A migráció kérdése a legégetőbb

 

 hirdetes_300x300  

Ahhoz hogy Pozsonyban sikert érjünk el, őszintének kell lennünk a legvitatottabb kérdésekben is – fogalmazott.

 

Tusk leszögezte, hogy az európai kontinensen több szempontból mutatkozó bizonytalanság és destabilizáció mellett az egyik legégetőbb a migráció kérdése, amely nem véletlenül került az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról tartott júniusi népszavazási kampány középpontjába. Tusk kijelentette:

 

„soha többé nem fordulhat elő, hogy 2015 káosza megismétlődjön Európában”.

 

Az uniós tagállamok érdekeit kell védelmezni

 

Tusk szerint az unió tagországainak közösen kell fellépniük a válság okozta kihívásokkal szemben, ahogy azt például az EU-Törökország megállapodás eredményei is igazolják.

 

Hangsúlyozta, a terrorizmus elleni küzdelemben is összefogásra van szükség a belső és a külső biztonság visszaállítása és megőrzése érdekében.

 

Tusk kijelentette, hogy a pozsonyi csúcson fel kell mérni, hogyan alakul Európa helyzete az Egyesült Királyságnak az unióból történő kilépését követően és közös célokat kell meghatározni. Beszéde során kiemelte azt is, hogy mindenekelőtt az uniós tagállamok érdekeit kell védelmezni, a politikai egység pedig sokkal fontosabb manapság, amikor több fenyegetés jelentkezik Európában, mint a békeidőben sorakozó előnyös lehetőségek.

 

Az európai elit eltávolodott a valóságtól

 

Elmondta, az uniós tagországok kormányfőivel lefolytatott konzultációi során arra a megállapodásra jutott, hogy egyre növekszik a félelem a globalizáció és a gazdaság bizonytalan jövője miatt. Véleménye szerint az európai elit eltávolodott a valóságtól, noha az lenne a feladata, hogy helyreállítsa az Európai Unióba vetett bizalmat.

 

Forrás és nyitókép: MTI/magyaridok.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!