Törökország volt a központi témája az uniós külügyminiszterek mai, nem hivatalos csúcstalálkozójának Pozsonyban. Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter és Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is beszélt a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

 

Bár a találkozó házigazdája Lajčák volt, a főszerepet mégis Mogherini kapta, aki gyakorlatilag érvényesítette az uniós elveket a találkozó menetét illetően.

 

„Arról tárgyaltunk, miképp látjuk a helyzet alakulását Törökországban, és hogyan tudjuk elképzelni az EU és Törökország jövőbeli kapcsolatát”

mondta Lajčák.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanazok a kérdések, mint eddig

 

Törökország a migránsválságban nyújtott segítségéért cserébe Európától három dolgot kért még márciusban: 3 milliárd eurót, amit később 6 milliárdra emeltek, vízummentességet a török állampolgároknak, illetve uniós tagságot.

 

Az Unió 72 feltételt szabott Törökországnak, ami nélkül sem a vízummentességet sem az EU-tagságot nem adja meg.

 

Ennek egyik része a török terrorellenes törvény, amit szándékosan túl tág értelemben használnak és túl gyakran, egyesek szerint Erdogan török elnök ennek segítségével távolította el politikai ellenfeleinek zömét. A júliusi puccskísérlet óta ráadásul Ankara még kevésbé akarja feladni álláspontját a feltételeket illetően.

 

Így, bár a 72 pontos listáról csak kevés maradt teljesítetlenül, az EU nem adta meg a vízummentességet, sőt, a beígért eurómilliárdokat sem utalta át.

 

Törökország nem enged, megint csak fenyegetőzik

 

A pozsonyi uniós külügyminiszteri csúcson részt vett Ömer Cerik európai ügyekért felelős török miniszter is, aki az újságíróknak elmondta, hogy

 

„Ankara hajlandó tárgyalni a terrorellenes törvényről az Európai Tanáccsal, de addig is, lehet tovább haladni a vízumliberalizáció kérdésével”.

 

Ez volt az első találkozó az EU és Törökország között a puccskísérlet óta.

 

Törökország többször egyértelművé tette, hogy a vízummentesség nem alku tárgya, és ha nem kapja meg, akkor egyoldalúan felbontja a márciusban tető alá hozott egyezséget a migránsválság kezelésére.

 

„Egyetértünk abban,” – mondta Mogherini – „ hogy minden korábbi megállapodást folytatni fogunk és tiszteletben tartunk”.

 

 

Teraz.sk, Politico.eu

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!