A brit szigeteken élő lengyeleket ért újabb támadás után három lengyel tárcavezető: Witold Waszczykowski külügy-, Mariusz Blaszczak belügy-, valamint Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter készül sürgősen Londonba  – közölte vasárnap este  a lengyel külügyi szóvivő.

 

Két lengyelt ért támadás

 

A tervezett látogatásról, melynek időpontját jelenleg egyeztetik,  Rafal Sobczak szóvivő azután nyilatkozott a lengyel hírügynökségnek, hogy vasárnapra virradó éjjel a Londontól északra fekvő Harlow településen egy, hatósági jelentések szerint 4-5 fős csoport két középkorú lengyelre támadt. A verekedés után a lengyelek kórházba kerültek könnyebb sérülésekkel, néhány óra után hazaengedték őket.

 

 hirdetes_400x285  

polak2

 

Az incidens előzménye az a múlt heti eset, amikor ugyancsak Harlowban egy hasonló összetűzés után egy lengyel belehalt sérüléseibe. A lengyel sajtóbeszámolók szerint szombaton a településen élő lengyelek csendes menetet szerveztek az áldozat emlékére, mintegy 700 fős részvétellel. A második összetűzésre néhány órával a menet után került sor.

 

Rasszista indíttatás

 

Sobczak szerint a brit rendőrség „lehetséges rasszista indíttatású támadásként” vizsgálja a vasárnapi esetet, de az előző heti bűntettel nem hozzák ezt összefüggésbe. A elkövetők egyelőre ismeretlenek, a rendőrség senkit nem vett őrizetbe.

 

Az Egyesült Királyságban élő, mintegy 800 ezres lengyel közösség helyzete egyik témája volt azoknak a megbeszéléseknek, melyeket Boris Johnson brit külügyminiszter szombaton folytatott Varsóban. A tárgyalásokat követően Johnson elismerte, hogy a lengyelek nagyban hozzájárulnak Nagy-Britannia kultúrájához és gazdasági teljesítményéhez, és elítélte az idegengyűlöletet.

 

MTI/Wyborcza.pl

 

Képek: wyborcza.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!