Aki nem szeretné sokáig a nagypolitikában látni Angela Merkelt, és felderült az arca a hétvégi németországi tartományi választások eredménye láttán, az csalódni fog. Az elemzők véleménye ugyanis az, hogy Merkel mindennek ellenére megméretteti magát a 2017-es országos parlamenti választásokon.

 

A hétvégi németországi tartományi választásokon Angela Merkel kancellár és pártja, a CDU nagyot bukott. A szakértők szerint Merkel veresége igencsak megszégyenítő, mivel a pártelnök-kancellár szűkebb hazájának tekinthető Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban zajlott a voksolás, ahol 1990 óta mind a hét alkalommal ő nyert.

 

Ezúttal azonban csak dobogós harmadik lett, ráadásul egy fiatal, 2013-ban alapított párt utasította maga mögé, aminek egyetlen érdemleges programpontja a menekültek eltávolítása az országból. Merkel bukását egyértelműen túlságosan nagylelkű menekültpolitikájához kötik, de a Bloomberg választásokkal kapcsolatos elemzőcikke szerint jó eséllyel indulhat a 2017-es német parlamenti választásokon.

 

 hirdetes_300x300  
Angela Merkel migránsokkal slfizik tavaly szeptemberben. Bevándorlási propaganda. Egy ideje már nem láthattunk ilyet. Forrás: independent.co.uk
Angela Merkel migránsokkal slfizik tavaly szeptemberben. Bevándorlási propaganda. Egy ideje már nem láthattunk ilyet. Forrás: independent.co.uk

 

Makacsul

 

Angela Merkel a választások előtti hajrában számos interjút adott, rengeteg helyen szerepelt. A legnagyobb példányszámban eladott német napilapnak, a Bildnek azt nyilatkozta, hogy bevándorlás-politikáját illetően semmit sem bánt meg, és ma is úgy döntene, mint egy éve. Egy másik lapnak valamelyest visszafogottabb volt, ott úgy fogalmazott, hogy túl sokáig hagyta figyelmen kívül a menekültkérdést.

 

Menekültbarát álláspontja rengeteget elvett Angela Merkel népszerűségéből, de közel sem eleget ahhoz, hogy nem legyen releváns befutó a jövőre esedékes voksoláson. Hogy miért?

 

A legtöbben úgy vélik, Merkelnek nincs igazi riválisa, nincs alternatívája, legalábbis olyan nincs, aki meg tudná nyerni a választásokat. Igaz ugyan, hogy a CDU bajor testvérpártja, a CSU nem túl lelkesen támogatja Merkelt, de a szociáldemokrata konkurens párt, az SPD népszerűsége rekordokat döntöget, és az AfD sem mindenhol olyan erős, mint a kelet-német tartományokban.

 

-1x-1_merkel_cdu_afd_bloomberg
Pártok eredményei a hétvégi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban. Csak egyetlen tartomány. A leggyengébben a neonáci párt (NDP), a Liberálisok (FDP) és a Zöldek szerepeltek. Forrás: Bloomberg.com

 

A CDU így abban bízhat, hogy 2017 szeptemberére (a választások hónapjára) sikerül elvenni a menekültpolitika élét a törökökkel kötött migránscsere-program segítségével, és addigra csillapodhatnak a kedélyek.

 

Sokszor felmerül a kérdés azzal kapcsolatban, hogy miért nem váltják le Angela Merkelt. A szakértők szerint megint az utódlás a probléma, ugyanis nincs olyan politikailag általánosan elfogadott személy, aki helyettesítheti a kancellárasszonyt. Németországban márpedig csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lehet visszahívni a kancellárt – vagyis a bizalom megvonása mellett egyidejűleg meg kell nevezni az új kancellárt is.

 

 

Bloomberg, napi.hu, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!