A kínai média szerint Obama megérkezése a kínai Hangcsouba problémamentes volt és a fogadtatása körüli kisebb zökkenők  „jelentéktelen” esetek voltak csupán, amit a nyugati média fúj fel.

 

Az amerikai elnök különgépe, az Air Force One szmbaton délután landolt a hangcsoui nemzetközi repülőtéren. A sajtót a kínai biztonsági szolgálat nem engedte a gépről leszáló Barack Obama közelébe. Az, hogy a média képviselői nem „örökíthették meg” Obama megérkezését, szerintük „nem szokványos diplomáciai protokollnak” minősül. Válaszul az egyik kínai biztonsági őr annyit mondott, hogy „Ez a mi országunk”.

 

Barack Obama amerikai elnök fogadtatása során több probléma is felmerült, hiányzott például a vörösszőnyeg és a mozgólépcső. A legveszélyesebb szituáció a West Lake State House épületénél alakult ki, ahol az amerikai és a kínai elnök hivatalos találkozója zajlott. A kínai titkosszolgálat emberei meg akarták szabni, hogy a Fehér Ház protokolltisztjei és segéddiplomatái közül mennyien tartózkodhatnak az épületben. A vita egyesek szerint majdnem tetlegességbe torkollott.

 

 hirdetes_810x300  
160904011527-obama-g20-red-carpet-exlarge-169_cnn
G20 gyülekező szombaton a hangcsui repülőtéren. Balról jobbra: Theresa May, brit kormányfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök, Barack Obama amerikai elnök, Shinzo Abe japán miniszterelnök és Matteo Renzi olasz kormányfő. Csak egynél hiányzik a vörösszőnyeg. Forrás: CNN.com

 

A történtek miatt a nyugati sajtó Barack Obama „szándékos mellőzéséről” közöl cikkeket, illetve sértésként említi a sajtó távoltartását is. Külön kiemelték a vörös szőnyeg hiányát, amit egyébként a többi G20 vezető megkapott.

 

Egyes szakértők szerint Obama furcsa fogadtatása között a Dél-kínai-tengeren fokozódó feszültség állhat, hol az USA és Kína áll egymással szemben.

 

A kínai fél szerint az amerikai-kínai kapcsolatokban fellelhető feszültségekért nagyon gyakran a nyugati sajtó munkatársai felelősek, akik szándékosan felkorbácsolják a hangulatot.

 

TheGuardian, CNN

Nyitókép: zerohedge.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!