A határok ellenőrzését mindennél fontosabbnak tartja a brit kormány, mely hajlandó lenne feladni ezért az 500 milliós uniós piacot is – ezt hangsúlyozta a Brexit-miniszter. David Davis szerint a népszavazás mindenekelőtt arról szólt, hogy meg kell szüntetni a tömeges bevándorlást az uniós országokból.

 

Az új bevándorlási törvény csak akkor engedélyezné a bejutást Nagy-Britanniába, ha az uniós polgár igazolja: van munkahelye a szigetországban. A munkaadónak viszont azt kell igazolnia ebben az esetben, hogy nem talált megfelelő jelöltet a hazai piacon, ezért szerződtetett külföldi munkavállalót. Az új törvény nem tenne különbséget az uniós polgárok és más bevándorlók között –  írja a kormányzati forrásokra hivatkozva a Daily Mail.

 

Az ellenzék szerint a kormány nem tudja mit akar…

 
Theresa May miniszterelnök a G20-csúcson közölte: hat állam vezetője érdeklődött arról, hogy a kilépés után milyen feltételekkel lehetne kereskedelmi szerződést kötni Nagy-Britanniával. Köztük volt a vendéglátó, a világ második legnagyobb gazdaságát jelentő Kína is. Obama elnök viszont kerek-perec elutasította azt, hogy visszaállítsák a régi gyakorlatot, mely különleges amerikai-brit viszonyt jelentett az uniós tagság előtt.

 hirdetes_810x300  

 
Az ellenzék, sőt egyes konzervatív honatyák gúnyosan arról beszéltek, hogy a kormány nem tudja, mit akar. Nincs menetrendje. Ábrándokat kerget, ha azt hiszi: az EU hagyja, hogy London élvezze a nagy piac előnyeit, miközben kitiltja a saját országából az uniós munkavállalókat –  számolt be a Guardian

 

 

Idén még nem lépnek ki a britek az EU-ból

 
David Davis, a Brexit minisztere visszautasította a vádakat a felkészülés hiányával kapcsolatban. Közölte, hogy minisztériumban már 180 ember dolgozik Londonban és 120 Brüsszelben. May miniszterelnök többször megerősítette: idén még semmiképp sem nyomja meg a kilépés gombját. Blair egykori munkáspárti miniszterelnök szerint, ha Nagy-Britannia ügyesen tárgyal, akkor elérheti, hogy hatékonyan ellenőrizheti a bevándorlást, miközben nem kell kilépnie az EU-ból.

 

Forrás: hvg.hu/Guardian/Daily Mail

Nyitókép: independent.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!