Az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános fegyvernyugvásra szólít fel szeptember 12-én naplementétől – jelentette be szombat hajnalban John Kerry amerikai külügyminiszter, miután több órán át tárgyaltak a szíriai helyzetről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

 

Háború vagy béke?

 

Azt közölte Szergej Lavrov, hogy tájékoztatták a megállapodásról a szíriai kormányt, amely készen áll arra, hogy végrehajtsa az megállapodásban foglaltakat. John Kerry pedig arról számolt be, hogy minden érintett ország hajlandóságot mutatott arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, és a szíriai ellenzék is jelezte, hogy kész betartani a megállapodást, ha a damaszkuszi kormányzat szándékai komolyak.

 

 hirdetes_400x285  

Olyan tervben állapodott meg az amerikai és az orosz külügyminiszter, amelynek célja az erőszak csökkentése és a politikai átmenet elősegítése Szíriában. Kerry kijelentette, ha a terv megvalósul, az fordulópontot jelenthet a szíriai konfliktusban, de figyelmeztetett, a megállapodás, amíg nem valósul meg, pusztán egy lehetőség, nem több. Az amerikai diplomácia vezetője úgy vélte, hogy a szíriai helyzet bonyolultságából egy egyszerű választás látszik kirajzolódni: háború vagy béke.

 

bbc
Kaotikus a helyzet Szíriában. forrás: BBC

 

Közös fellépés az Iszlám Állam ellen

 

Az amerikai külügyminiszter arról is beszélt, hogy az általános fegyvernyugvás azt jelenti, hogy minden, jelenleg ostrom alatt álló vagy nehezen megközelíthető helyre, így Aleppóba is el kell jutniuk a humanitárius segélyeknek.

 

Az amerikai diplomácia vezetője arra is kitért, hogy ha sikerül hosszú távon mérsékelni az erőszakot Szíriában, akkor Moszkva és Washington közösen fog fellépni az Iszlám Állam és a másik szunnita szélsőséges szervezet, az an-Nuszra Front dzsihadistái ellen.

 

forrás: mandiner.hu , nol.hu
borítókép: sme.sk/TASR/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!