Mivel a menekültek nem beszélnek sem németül, sem általában véve nyelveket, alig tudják őket alkalmazni a nagy német cégek. Angela Merkel kancellár egyeztetésre hívta a vállalatvezetőket, hogy kiderüljön, miért alkalmaznak ilyen kevés menekültet. Korábban ugyanis azt remélték: a bevándorlás orvosolhatja a munkaerőhiányt az országban.

 

Eddig a német posta alkalmazta a legtöbb bevándorlót

 

A harminc vezető németországi nagyvállalatnál összesen 63 menekült dolgozik, miközben csak tavaly egymillió bevándorló érkezett Németországba – derült ki az M1 szerda esti híradójából, amely arra is rávilágít, hogy ennek oka nagyrészt a nyelvtudás hiányában keresendő.

 

 hirdetes_810x300  

A vizsgált cégek közül mostanáig a német posta alkalmazott a legtöbb, összesen 50 bevándorlót, ők főként küldeményeket pakolnak és szortíroznak, egy nagy szoftvercég pedig négy olyan szíriai menekültet alkalmazott, akik korábban hazájukban is informatikusként dolgoztak.

 

 

Angela Merkel német kancellár szerda estére megbeszélésre hívta a legnagyobb német vállalatokat, hogy magyarázatot kapjon arra, miért alkalmaznak olyan kevés menekültet. Németországnak ugyanis a következő másfél évtizedben egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal kell számolnia, a szövetségi kormány pedig azt reméli, a bevándorlás segít orvosolni a problémát.

 

merkel1
Fotó: aktual24.ro

 

Hetven százalékuk tétlenül vár

 

Az elmúlt másfél évben Németországba érkezett több mint egymillió migráns közül csupán 250-300 ezer keres aktívan munkát, vagyis nagyjából hetven százalékuk nem – ezt az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója közölte az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

 

Hazánknak nincs szüksége migráns-munkaerőre

 

A németországi tapasztalatok miatt a Magyarországon működő cégek sem számítanak arra, hogy például szíriaikat vegyenek fel a betöltetlen állásokba. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt tapasztalja, hogy a cégek – magyar jelentkező híján – a környező országokból, Ukrajnából, Romániából, vagy Szlovákiából toboroznak dolgozókat.

 

Magyarországnak nincs szüksége gazdasági bevándorlókra, ugyanis a nyelvet nem beszélik és azt nem tudják, hova jöttek. Biztos, hogy van valamilyen képzettségük de az nehezen integrálható. Oktatással megoldható a probléma, de a képzés időigényes és drága is.

 

Forrás: MTI, hirado.hu

Nyitókép: legfrissebb.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!