Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szombaton este az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén New Yorkban vizsgálatot ígért az állítólag szíriai kormányerőket ért légicsapásért, és ostorozta Oroszországot, illetve a damaszkuszi rezsimet is – írja az MTI.

 

Samantha Power a BT szombat este tartott, Oroszország kérésére összehívott rendkívüli tanácskozásán fejezte ki az amerikai kormány „sajnálatát” arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy valóban a szíriai kormányhadsereg állásaira mértek légi csapást az amerikaiak vezette koalíciós erők a Deir-ez-Zór melletti repülőtéren.

 

Damaszkusz és Moszkva állítása szerint a koalíció gépei a szíriai hadsereg állásait támadták. A Reuters szerint az amerikai hadsereg leállította a 40 percig tartó támadást, miután az orosz fél értesítette arról, hogy valószínűleg a szír kormányerőket támadják az Iszlám Állam helyett.

 

 hirdetes_810x300  

A brit székhelyű Szír Emberjogi Szervezet információi szerint mostanra 90-re emelkedett a csapás halálos áldozatainak száma, 120 ember megsérült, valamint megsemmisült húsz haditechnikai eszköz, köztük három harckocsi, három gyalogsági jármű, négy aknavető és egy tüzérségi löveg.

 

Samantha Power, forrás: pbs.org
Samantha Power, forrás: pbs.org

 

Sajnáljuk, de…

 

Az amerikai ENSZ-nagykövet bejelentette: vizsgálatot indítottak az ügyben, és ha beigazolódik, hogy valóban szír állásokra mértek légicsapásokat, akkor az amerikai kormány ki fogja mondani, hogy „ez nem állt szándékában”.

 

„Természetesen sajnáljuk az ártatlan életek elvesztését”

– tette hozzá az amerikai diplomata.

 

A nagykövet ezután „meglepő mutatványnak” nevezte a szombati orosz tiltakozást, s úgy fogalmazott: „ez még orosz mércével mérve is egyedülállóan cinikus és képmutató volt”, mert „az Aszad-rezsim 2011 óta szándékosan, rémisztő és előre kiszámítható gyakorisággal támadott civil célpontokat”.

 

Power egyúttal kijelentette, hogy Oroszországnak szégyellenie kellene magát az olyan kijelentésekért, amelyek szerint az Egyesült Államok az Iszlám Államot védelmezi.

 

Vitalij Csurkin, forrás: aktuelno.net
Vitalij Csurkin, forrás: aktuelno.net

 

Moszkva reméli, hogy nem Washington rendelte el a támadást

 

Az orosz ENSZ-nagykövet, Vitalij Csurkin a BT ülésén hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok két kötelezettségét is megsértette: az ellenségeskedések megszüntetése ügyében még februárban nyélbe ütött megállapodást, és megszegte a szíriai kormánynak két évvel ezelőtt, a légicsapások megindításakor tett ígéretét is. Csurkin emlékeztetett rá: Washington megígérte Damaszkusznak, hogy a kormány fegyveres erőinek hadállásait nem támadja.

 

Az orosz fél arra is felhívta a figyelmet, hogy mikor az Iszlám Állam Palmüra városát támadta – később el is foglalta –, azt az Egyesült Államok tétlenül nézte. A mostani incidenssel kapcsolatban Moszkva reményét fejezte ki, hogy nem Washington rendelte el a támadást.

 

Power és Csurkin nem hallgatta meg egymás beszédeit. Először az amerikai diplomata vonult ki az ülésteremből az orosz ENSZ-nagykövet felszólalásakor, hogy tájékoztassa az újságírókat, majd ezek után Csurkin sem volt kíváncsi Power mondandójára. Csurkin példátlannak nevezte az amerikai ENSZ-nagykövet viselkedését a BT rendkívüli ülésén.

 

 

Marija Zaharova, forrás: en.delfi.lt
Marija Zaharova, forrás: en.delfi.lt

 

Power tanulja meg mi a szégyen

 

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Facebookon reagált Power szavaira, és azt javasolta neki, hogy utazzon el vele Szíriába és beszéljen az ottani emberekkel, hogy megtanulja a „szégyen” szó jelentését.

 

„Azokkal az emberekkel (beszéljen), akik még mindig ott élnek annak ellenére, hogy az országukkal immár csaknem hat éve véres kísérlet folyik, Washington aktív részvételével” – hangoztatta Zaharova, aki egy fotót is csatolt a posztjához, amely Ronald Reagan egykori amerikai elnököt ábrázolja, amint éppen mudzsahidokat (a szovjet megszállás ellen amerikai támogatással fellázadt afgán harcosokat) fogad a Fehér Házban. Ezzel feltehetően azt kívánta illusztrálni, hogy Washington nem mindig zárkózott el az iszlamistákkal való együttműködéstől.

 

 

MTI, Reuters

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!