A 2015-ös esztendőben a Földközi-tengeren keresztül az EU területére háromszor több migráns érkezett, mint az elmúlt hét évben.

 

 „Németországba szeretnénk menni, mert ott jól bánnak a menekültekkel”

 

mondja az autóbuszra várva egy fiatal afgán menekült. 2015 októberét írjuk, Európában pedig tombol a migránskrízis.

 

Egy férfi az éjszaka kellős közepén a szerb–horvát határon azt állítja, hogy Kabulból érkezett, és már egy hónapja úton van az egész családjával együtt. Összesen tizenhatan lehetnek, de átláthatatlanok.

 hirdetes_810x300  

 

immigrants1-1024x576
Fotó: greece.greekreporter.com

 

Az egész család egyforma téli sapkát visel, hogy ne tévesszék egymást szem elől a táborokban, az autóbuszokban, vagy éppenséggel a határok előtt hosszadalmasan kígyózó sorokban.

 

 „Már egy hónapja úton vagyunk. Először Törökországba, onnan Görögországba, majd Macedóniába mentünk…”

 

A történetet azonban nem tudja befejezni, ugyanis az átfagyott rendőr egy mozdulattal az EU berkein belülre tereli.

 

Az átfagyott afgán egyike annak a 800 ezer embernek, akik a múlt évben illegálisan érkeztek az EU területére a keleti földközi-tengeri útvonalon.

 

Az illegális migránsok extrémül magas számát – akik egy év alatt illegálisan lépték át az EU határát – hétfőn Pozsonyban Berndt Körner, a Frontex igazgatóhelyettes is igazolta.

 

Az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség (Frontex) nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyekből megtudhatjuk, hogy mennyi migráns érkezett illegálisan az EU-ba.

 

4 milliárd a csempészek zsebében landolt

 

A legtöbb migráns Görögországon keresztül érkezett, a második helyen Olaszország végzett, utána következik Spanyolország és a Balkán. Ezzel ellentétben a legbiztonságosabb az EU keleti határvonala.

 

nevtelen1

 

Az adatok szerint döntő többségben a csempészek által szervezett illegális migrációról van szó. Erről tanúskodnak az Europol statisztikai adatai is, miszerint a migránsok 70 százaléka szervezett csoportokon keresztül jutott Európába. A csempészek nyeresége így mintegy 4 milliárd euróra tehető.

 

 

nevtelen2

 

A Frontex az őrködés helyett a migránsokat kénytelen menteni

 

A Frontex küldetéseinek 90 százaléka a földközi-tengeri régiókban az őrködés helyett a mentésekből áll, így a hatásköre mindenképpen változtatást igényelne.

 

A Frontex eddig csak az EU tagállamainak területén működött, azonban újonnan már a Balkánon és a part menti afrikai országokban is megtalálható lesz.

 

A menedékkérőket saját országaik sem fogadják vissza

 

Annak ellenére, hogy az Európába való migráció az afrikai országokból és a Közel-Keletről lelassult, az elutasított menedékkérők deportálása teljes mértékben elakadt.

 

nevtelen3

 

 „Eddig mindössze kétezer migránst tudtunk visszaküldeni”

 

nyilvánította ki kritikus véleményét Robert Kaliňák belügyminiszter.

 

nevtelen4

 

Kaliňák elmondása szerint az egyes országok nem akarják visszafogadni a saját polgáraikat.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!