Metternich, a páneurópai államvezetés keresztapjának elhíresült mondta szerint a Balkán Bécs falain túl kezdődik – kezdi cikkét az Európai megosztottságról szóló cikkét a Politico.eu.

 

A cikk szerzője szerint az Európai Unió mindig is tagolható volt regionális blokkokra, amelyek közös célokkal rendelkeztek. Ilyen például Németország és az északi tagállamok blokkja, és a Franciaország által vezetett déli szövetség.

 

A Brexitnek köszönhetően felgyorsult a klikkesedés folyamata, és a tagállamok Unión belüli szövetségeseket keresnek, leginkább az EU jövőjéről szóló vitához.

 

 hirdetes_300x300  

Észak és Dél

 

Ebben a hónapban Athénban tartották az „EUMed” csoport (Franciaország, Görögország, Olaszország, Ciprus és Málta) találkozóját. A csoport célja, hogy védekezzen a Nagy-Britannia kilépésével jócskán megerősödött Németország ellen.

 

Németországot teszik ugyanis felelőssé, mert nem engedi az eurozóna tagjainak, hogy lazítsanak költségvetési politikájukon – vagyis az államadósság növelésével indítsák újra gyengélkedő gazdaságukat. (Németországban 5 százalék körül mozog a munkanélküliségi ráta, míg a mediterrán országokban rendre kétszámjegyű az állástalanok aránya).

 

Kelet és Nyugat

 

Mint egy fellázadt hadsereg – írja a Politico – mond ellent Brüsszel menekültpolitikájának Közép-Európa, miközben új erőre kapott az eddig szunnyadó Visegrádi Négyek csoportja, ami ellenáll Brüsszel kényszerítő erejének a menükeltek befogadása kapcsán.

 

Ausztria, ami szintén nagy migrációs nyomás alatt áll, saját szövetségi klubot hozott létre, amelyben helyett kapott Németország, Görögország és több balkáni állam is, ezen a hétvégén ülésezik Bécsben – a magyar szabadságharc kitörésekor lemondásra kényszerülő osztrák kancellár, Klemens von Metternich egykori irodájában.

 

A szerző felhívja a figyelmet, hogy 28 tagállamnak mindig is nehéz lesz konszenzust találni az égető kérdésekben, de megjegyzi, hogy az EU intézményi rendszerében lévő hibákat felnagyítja a hiteltelen vezetés.

 

Mindenki mindenkivel szemben

 

Az egyes klikkek maguk is megosztottak. Míg a Visegrádi országok egyetértenek a menekültpolitika kérdésében, megosztottak az Oroszországot és a közös védelmi politikát érintő témákban. Az olyan sokat emlegetett szövetségek pedig, mint a weimari háromszög (Franciaország, Németország, Lengyelország) elvesznek a belpolitika forgatagában.

 

Hasonlóképp paradox Németország, Olaszország és Görögország esete, akik egyazon álláspontot képviselik menekültügyben, de teljesen ellentétesen nyilatkoznak gazdasági kérdésekben.

 

Messze van a konszenzus

 

Ha az olyan csoportoknak, mint a V4 és az EUMed, sikerülne megfelelő mederbe terelni a politikát, és támogatást szerezni a közös kezdeményezésekhez, az EU-ra gyakorolt hatás jelentős lenne – egyelőre azonban fényévekre vannak a konszenzustól.

 

Megoldásként a cikk szerzője azt veti fel, hogy a tagállamok több szuverenitásról mondjanak le, elfogadva a keményebb költségvetési felügyeletet, cserébe azonban lehetőség lenne közös kötvénykibocsátásra.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: noz.de/Helyüket keresik a közös fotózáson az európai vezetők. Helyszín: Pozsony, EU-csúcs, szeptember 16. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!