Kilencvenhárom éves korában elhunyt Simon Peres Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök – közölte szerda hajnalban az izraeli hivatalos hírügynökség. Temetésére pénteken kerül sor.

 

Perest két hete, szeptember 13-án agyvérzés miatt a Tel-Aviv melletti Siba kórházba szállították. A politikus ekkor még eszméleténél volt, de később állapota rosszabbra fordulása miatt mesterséges kómába helyezték és lélegeztető gépre került.

 

1994-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki

 

 hirdetes_810x300  

Peres személyével jelentős történelmi figura távozott az élők sorából, ő volt az Izrael Államot alapító politikusok generációjának utolsó tagja, egyúttal a palesztin autonómiára alapozó 1993-as oslói békemegállapodás egyik fő létrehozója. A megállapodáshoz vezető izraeli-palesztin béketárgyalásokért 1994-ben Jichák Rabín izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin elnökkel együtt megkapta a Nobel-békedíjat.

 

k__ap201609140596
A 2015. november 2-án készült képen Simon Peresz volt izraeli elnök interjút ad az AP amerikai hírügynökségnek Jeruzsálemben 2016. szeptember 14-én. (MTI/AP/Dan Balilty)

 

A kelet-lengyelországi (ma Fehéroroszországhoz tartozó) Wiszniewben született Peres ötvenöt évi politikusi pályafutás után vonult nyugdíjba 2014-ben, miután hét év után leköszönt államelnöki hivatalából. Azóta sem pihent: az arabok és zsidók közti megbékélés ügyét szolgáló Peres Békeközpont sorsát egyengette.

 

Peresnek nem voltak fájdalmai

 

Reggel sajtótájékoztatót tartottak a Tel-Aviv melletti Siba kórházban, ahol az orvosok nevében veje és családi orvosa, Rafi Valden közölte, hogy Peresnek élete utolsó két hetében, agyvérzése után nem voltak fájdalmai, s korábban mindvégig igen aktív életet élt, dolgozott is, és külföldi rendezvényeken szólalt fel.

 

A sajtótájékoztatón fia, Hemi Peres a család nevében köszönetet mondott a kórház személyzetének az utolsó hetekben nyújtott áldozatos munkájukért. Peres végakaratának megfelelően egy rászorulónak adományozták szemének kötőhártyáját, de ezt a nyolcvan évesnél idősebb szervadományozók szabályai szerint csak ideiglenesen használják fel.

 

Forrás: teraz.sk/aktuality.sk/mti

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!