23 napja van a kamerák kereszttüzében ez a két politikus: John Kerry és Szergej Lavrov. Nem sokkal az Obama-kormányzás vége előtt, szeptember 10-én újból felcsillant a remény: úgy tűnt, az amerikai és az orosz diplomácia tető alá hozta a tűzszünetet Szíriában.

 

„Ma Washington és Moszkva megállapodott valamiről… Amit ha átültetnek a gyakorlatba, amit ha betartanak, akkor elérkezhet egy fordulópont”

 

közölte az amerikai diplomácia vezetője.

 

„A két fél útjai elváltak”

 hirdetes_810x300  

 

A fegyvernyugvás szeptember 12-én lépett életbe, Aleppó néhány napra fellélegezhetett, azonban nem sokkal később a kormányoldal és az ellenzék is sorozatos atrocitásokról számolt be. Aztán jött a hír: lebombázták az ENSZ segélykonvoját. A város közelében orosz vadászgépek cirkáltak, amikor találat érte a segélyszállítmányt. A damaszkuszi hadsereg pedig új offenzívát indított Aleppó ellen, melyet 60 légicsapással alapozott meg.

 

Az újabb civil áldozatok hírére John Kerry hamarosan leköszönő külügyminiszter újabb találkozót szervezett a New York-i ENSZ-csúcson tartózkodó Szergej Lavrovval, hogy mentse a menthetetlent. A megbeszélés eredménytelenül ért véget, ahogy Kerry fogalmazott, “a két fél útjai elváltak”.

 

A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék a lázadók negyedeiben rekedt csaknem negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel szemben azt állítja, hogy ők kizárólag a szélsőségeseket támadják.

 

A WHO szerint az elmúlt 12 napban 342-en haltak meg Aleppó keleti részén, köztük 106 gyermek.

 

Forrás: hu.eruronews.com

Nyitókép: oroszhirek.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!