Vlagyimir Putyin orosz elnök a nukleáris leszerelési paktumot használja arra, hogy alkupozícióba kerüljön az USA-val szemben Ukrajna és Szíria kapcsán. Putyin hétfőn felfüggesztette a Moszkva és Washington közti megállapodást a fegyverkezési célú plutónium kivonásáról

 

A rendszerváltás óta Oroszország és az Egyesült Államok egy sor szerződést kötött az atomfegyverek leszereléséről, amelyek eddig sértetlenül érvényben maradtak az utóbbi évek hidegháborús hangulata ellenére is.

 

Most hétfőn azonban az orosz elnök olyan rendeletet adott ki, amely hatályon kívül helyezte a 2000-ben tető alá hozott amerikai-orosz egyezséget, ami arra kötelezte a feleket, hogy az eredetileg atomfegyverekbe szánt plutóniumtól szabaduljanak meg – természetesen biztonságos módon.

 

 hirdetes_810x300  

A Kreml az USA „barátságtalan” megnyilvánulásaival indokolja intézkedését, ami röviddel azután lépett érvénybe, hogy Washington felfüggesztette a szíriai fegyverszünettel kapcsolatos tárgyalásokat az orosz féllel.

 

Bár a plutóniumra vonatkozó szerződés nem túl nagy horderejű, és nem változtat érdemben a nukleáris leszerelés állásán, szimbolikus jellege azonban jelentős:

 

„A putyini rendelet azt jelezheti, hogy veszélybe kerültek az Egyesült Államok és Oroszország közötti nukleáris leszerelési egyezmények. (…) A döntés valószínűleg a Szíriával kapcsolatos párbeszéd megszakításának árára figyelmezteti Washingtont”

 

írja elemzésében a Stratfor geopolitikai tanácsadó vállalat.

 

Reuters.com

Nyitókép:Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!