A  Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezet került megvitatásra  – nyilatkozta Beata Szydlo lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén, felszólítva az abortusztéma körül felgerjesztett indulatok csillapítására.

 

Túl magasra csaptak az indulatok

 

A miniszterelnök a  keddi kabinetülést követő sajtóértekezlet elején tért ki a sokat vitatott témára, mely legutóbb a hétfőn országszerte rendezett gyászruhás  középpontjában állt.

 

 hirdetes_810x300  

    „Nagyon világosan és határozottan mondom: a PiS-kormány nem dolgozott, és nem is dolgozik semmiféle olyan törvényen, mely változtatna a jelenlegi abortuszjogon”

 

jelentette ki Szydlo.

k_epa201610030721
Fotó: MTI

 

Úgy értékelte: az abortuszügyben az utóbbi napokban túl  magasra csaptak az indulatok, a közéleti szereplők, különösen a  politikusok felelőssége pedig az, hogy ezeket csillapítsák.

 

„Különböző véleményeket kell tiszteletben tartanunk”

 

mondta, hangsúlyozva: ennek békés véleménycsere keretében kell történnie.

 

A hétfői gyászruhás tüntetéseken rendőrségi adatok szerint összesen mintegy 98 ezer ember vett részt, országszerte  mintegy 143 ilyen tiltakozást tartottak.  Poznanban és Varsóban a résztvevők rendőröket dobáltak meg kővel és petárdával, a poznani rendőrök közül öten megsérültek. Hét tüntetőt emiatt őrizetbe vettek.

 

mti

Nyitókép: hu.euronews.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!